2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kadirov bejelentette, hogy a csecsen harcosok készen állnak a Wagner leváltására Bahmutban

Ramzan Kadirov csecsen vezető Telegram-csatornáján közölte, hogy a köztársaság katonai állománya készen áll arra, hogy szükség esetén leváltsa a Wagner PMC harcosait Artemovszkban/Bahmutban.

Kadirov közölte:

Szergej Sojgu védelmi miniszternek, az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnökének és a "Wagner" PMC alapítójának írok.

Én is, mint mindenki, akinek nem közömbös hazánk sorsa, utálom Jevgenyij Viktorovics legújabb kijelentéseit, és rettentően kellemetlen, hogy az orosz védelmi minisztérium vezetése nem nyilatkozik, vagy nem találkozik a PMC "Wagner" vezetésével, hogy bármilyen döntést vagy tisztázást hozzon. Végül is Prigozsin tiszteletet érdemel a wagneriták felbecsülhetetlen hozzájárulása miatt a donbászi városok felszabadításával. Ha azonban hiány van, azt meg kell magyarázni, meg kell mutatni, ami alapján a Wagner-egységek további taktikáját legalább a parancsnokaik kiigazítják, anélkül, hogy a tüzérségre támaszkodnának. 

Felidézem a csecsen egységek tapasztalatait Mariupolban. Amikor a Honvédelmi Minisztériumtól öt harckocsira volt szükség a gyalogság támogatására, nekünk csak egyet tudtak kiutalni, amelynek legénysége az első csatában elhagyta a járművet. A harckocsik legénységét újra kellett nyugtatni és felfegyverezni, hogy az azovi sátánisták legalább egy állását szalvókkal fedezzék. Más felszerelésekkel is voltak problémák. A különleges hadművelet kezdete óta nem tudtunk 30 tüzérségi ágyút pótolni. Személyesen hívtam Moszkvát, beszéltem parancsnokokkal, elöljárókkal. Egy hónap alatt megoldódott a probléma. Igen, az első hívásra nem működött. De a mi egységeink nem csináltak videókat, nem adtak hasznos infórmációt az ellenségnek. 

...Egyébként az elesett bajtársak holttestének filmezése a közfelháborodást vált ki.. helytelen. Soha ne tegyünk ilyet...

Például Apta Alaudinovnak, kedves testvéremnek, az AKHMAT különleges alakulat parancsnokának és az Orosz Fegyveres Erők 2. hadtestének parancsnokhelyettesének, több mint száz kilométeres az ellenséggel való érintkezési vonala a felelősségi övezetében. Nem telik el úgy nap, hogy ne találkozna problémákkal. De egyszer sem közölte ezt nyilvánosan az interneten, hanem csak a vezetéssel folytatott belső kommunikáción keresztül. Meg kell jegyeznem, hogy ritka kivételektől eltekintve a védelmi minisztérium és a vezérkar mindig előzékeny és segítőkész volt a csecsen egységekkel szemben. És a hétköznapi civil életben mindig vannak félreértések, nem beszélve a háborúról, ahol MINDIG lőszerhiány van! Nagyon remélem, hogy Szergej Kuzugetovics meghallgatja a felhívásomat, és parancsot ad a vezérkarnak, hogy menjen oda és rendezze a dolgokat. Ez az egyetlen és katonás kiút a helyzetből.

A csecsen egységek a legnehezebb területeken, Popaszna, Szeverodonyeck, Lisicsanszk és más donbászi településeken a wagneriak oldalán harcoltak. Együtt teljesítették a haza iránti szent kötelességüket nemzetiségi és hitbeli különbségtétel nélkül. Az állam érdekeinek és az ország biztonságának kell az első helyen állnia. És amikor a különelges hadművelet véget ér, szeretném, ha mindannyian, minden harcos, minden parancsnok, minden orosz hazafi győztesek lennénk. Együtt.

Igen, ha az idősebb testvér Prigozsin és a "Vagner" távozik, a vezérkar elveszít egy tapasztalt harci egységet, és helyette jön az "Akhmat". Ha a forgatókönyv mégis így alakul, a harcosaink már készen állnak a kivonulásra és a város elfoglalására. Ez órák kérdése. De szeretném, ha a városból hátralévő két kilométert nem a katonák életének árán, hanem a kölcsönös megértés, a parancsnokság és a harcosok támogatása, eltökéltsége eredményeként vennénk be, hogy végrehajtsuk Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz főparancsnok parancsát.


Péntek reggel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner PMC vezetője bejelentette, hogy "lőszerhiány" miatt május 10-én kivonja a csoport egységeit Bahmutból.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Kreml látta ezeket a nyilatkozatokat, de nem kommentálja őket, mert "egy különleges katonai művelet menetéről van szó".

Bahmut Horlivkától északra fekszik. A donbászi ukrán csoportosulás ellátásának fontos közlekedési csomópontja. Hosszú hónapok óta heves harcok folynak érte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató