2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Berlusconi: a világon kevesen számolnak Európával

A világon kevesen számolnak Európával - mondta Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök a milánói San Raffaele klinikáról küldött videoüzenetében.

Olaszország korábbi miniszterelnöke, Silvio Berlusconi először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy április elején intenzív osztályra került. A 86 éves politikus-milliárdost tüdőgyulladással kellet kezelni, a kezelőorvosa elmondta, hogy Berlusconi már egy ideje leukémiában szenved, és a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése tartós krónikus fázisban van.

Itt vagyok, itt vagyok értetek, egy hónapja először hordok inget és zakót. (…) Nem álltam le, még az elmúlt hetekben sem, dolgoztam a párt új szerkezetén, és készen állok, hogy visszatérjek, és folytassuk közös harcunkat a szabadságért – mondta Berlusconi a ministúdióvá alakított kórházi szobájában felvett videón.

Kitért Európa helyzetére is:

"Ha Kína - mondom ezt, természetesen túlozva - egy napon úgy dönt, hogy megszállja Olaszországot, és talán még egy másik európai országot, akkor egyáltalán nem tudnánk mit kezdeni vele, és a legjobb, amit tehetnénk, hogy iskolába járnánk, hogy megtanuljunk kínaiul"

- mondta.

Berlusconi hozzátette, hogy az Európai Uniónak közös katonapolitikát kellene folytatnia, szoros együttműködéssel a régió összes országának fegyveres erői között, a katonai kiadások növelésével és egy legalább 300 ezer fős közös gyorsreagálású haderővel.



A Corriere della Sera című napilap korábban arról számolt be, hogy Olaszország lőszerkészletei az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt súlyosan megcsappantak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató