2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Pár kommunista anyuka fehér ruhában vergődik a Várnál - Fotók

Anyák napján a magyar anyák tüntettek a budai várban. A nők a rendőri erőszak ellen vonultak fel és demonstráltak. 

A tüntetés vasárnap délután, öt órakor kezdődött, a szervezők között pedig a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Nőkért Egyesült és a Tanítanék Mozgalom szerepel. A résztvevők talpig hófehér ruhában és egy szál fehér virággal vonultak a budai Várhoz. 

A Facebookon meghirdetett esemény felhívásában azt írták: "Mélységesen felháborít minket, hogy a gyerekeinket gumibottal, könnygázzal és fogvatartással bünteti a hatalom, azért, mert kiállnak az oktatási rendszer szétverése, kivéreztetése ellen”.

A hvg.hu helyszíni beszámolója szerint a tüntetésen csupán néhány százan vannak jelen(az igazság az, hogy a százat sem éri el a résztvevők száma,- a szerk.) és beszédek is hangzottak el. Törley Katalin, a Kölcsey gimnáziumból elbocsátott egyik pedagógus egyebek mellett arról beszélt, hogy bár a kormány családbarátnak mondja magát csak egy szűk családi körnek barátja. Most pedig rátámadt azokra a gyerekekre, akik változást akarnak.



A lap azt írta, sok rendőrnőt vezényeltek a helyszínre. A beszédek után a tüntetők azt skandálták: "Ahol ma a gyerekeket, holnap téged vernek!” Majd ezt követően három perces néma csendben szolidarítási pillanatot tartottak a Sándor Palotával szemben. A résztvevők a demonstráció egy pontján a virágaikat a köztársasági elnöki hivatal, a Sándor-palota kapuja elé fektették a virágaikat. Mint írták, egy rendőr megpróbálta megakadályozni őket ebben, azonban végül mégis odaengedte az anyákat az épülethez.

A rendezvény zárásaként elhangzott az is, hogy a következő megmozdulás a gyermekbántalmazó rendszer ellen május 19-én pénteken lesz, délután öt órától az Egységes Diákfront szervezésében.

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató