2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Prigozsin: annyi lőszert és fegyvert kap a Wagner, amennyire csak szüksége van a harchoz

A Wagner-csoport orosz katonai magáncégnek, amely a donbasszi Artyomovszk (Bahmut) városában harcol az ukrán csapatok ellen, elegendő lőszert ígértek a harc folytatásához – közölte vasárnap a cég vezetője, Jevgenyij Prigozsin.

A nyilatkozatra azt követően érkezett, hogy Prigozsin arra figyelmeztetett, hogy harcosai május 10-én kénytelenek lesznek kivonulni a városból, ha az orosz védelmi minisztérium nem foglalkozik a lőszerhiánnyal.

A Telegram-csatornáján közzétett hangüzenetében Prigozsin azt mondta, hogy a Wagner “katonai utasítást kapott, amelyben annyi lőszert és fegyvert ígértek nekünk, amennyi a tevékenységünk folytatásához szükséges”.

“Azt mondták, hogy Artyomovszkban olyan tevékenységet folytathatunk, amilyet szükségesnek tartunk” – tette hozzá Prigozsin.

Azt is elmondta, hogy Szergej Szurovikin hadseregtábornok, Oroszország ukrajnai katonai műveletének parancsnokhelyettese azt a feladatot kapta, hogy “a védelmi minisztériummal egyeztetve hozzon meg minden, a Wagner PMC katonai tevékenységével kapcsolatos döntést”.

Pénteken Prigozsin azt mondta, hogy a Wagner személyzete súlyos veszteségeket szenvedett el az általa 70 százalékosnak nevezett lőszerhiány miatt. Később bejelentette, hogy a Wagner által tartott pozíciókat átadják az Ahmatnak, egy oroszországi csecsenföldi elitegységnek.

Az ukránok által Bahmut néven ismert Artyomovszk bányavárosért folyó ádáz és véres harc már több hónapja tart. Prigozsin azt állítja, hogy erői szinte az egész várost ellenőrzésük alá vonták, míg az ukránok egy kis területen, a nyugati részen tartják magukat.

A fontos logisztikai csomópontnak számító Artyomovszk elfoglalása lehetővé tenné az orosz erők további előrenyomulását Donbasszban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató