2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ursula ismét Kijevbe látogat, hogy megerősítse az EU megingathatatlan támogatását

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője.



A szóvivő elmondta, hogy a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU “megingathatatlan” támogatását.

Üdvözölte továbbá az ukrán elnök hétfői bejelentését, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni.

Von der Leyen az orosz hadművelet kezdete óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába.

Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez.

A SZÓVIVŐ HÉTFŐN AZT IS MEGERŐSÍTETTE, HOGY A BRÜSSZELI TESTÜLET PÉNTEKEN TOVÁBBÍTOTTA AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓKKAL KAPCSOLATOS ÚJ – IMMÁRON TIZENEGYEDIK – JAVASLATÁT A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAINAK.

Eric Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók “végrehajtására és hatékonyságára fog összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását”.

Az új csomag célja, hogy “az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe” – tette hozzá a szóvivő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató