2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Luxemburgban lakók csaknem fele külföldi

A Luxemburgban lakók 47 százaléka külföldi - derült ki a nagyhercegség statisztikai hivatalának (Statec) hétfőn közzétett, 2021-re vonatkozó népszámlálási adataiból.

A luxemburgi állampolgársággal rendelkezők száma megközelíti a 340 ezret, ami az összlakosság 53 százalékának felel meg, míg a születésük alapján luxemburgiak a lakosság majdnem 51 százalékát teszik ki - közölte a hivatal.

A nagyhercegség külföldi lakossága tíz év alatt 38 százalékkal, a luxemburgiaké lassabban, 16,5 százalékkal nőtt. A 2021. novemberi népszámláláson 180-féle külföldi állampolgárságot regisztráltak, a külföldiek legnagyobb csoportját a portugálok alkotják, akik a teljes lakosság 14,5 százalékát teszik ki, őket a franciák 7,6, az olaszok 3,7, a belgák 3,1 és a németek 2 százalékkal követik. A nem EU-s állampolgárok közül a britek és a kínaiak vannak a legtöbben az országban.

A Statec adatai szerint Luxemburg népessége növekszik a leggyorsabban az EU-ban, az ország összlakossága 132 ezer fővel gyarapodott egy évtized alatt. A nagyhercegség összlakossága jelenleg mintegy 660 ezer fő. Az adatokból az is kiderül, hogy az elvándorlás szintje alacsony, 2021-ben több mint 9000-rel többen érkeztek az országba, mint ahányan távoztak, ami háromszoros növekedés 1990 óta. A luxemburgi állampolgárok azonban csak az összmunkaerő negyedét teszik ki, az országban több mint 200 ezer ingázó munkavállaló is van.

A világ hatodik legkisebb állama stabil gazdasággal és fejlett bankszektorral rendelkezik. Luxemburg pénzügyi központként betöltött kiemelkedő szerepe, erős munkaerőpiaca, magas fizetési és életszínvonala vonzza a bevándorlókat Európa más részeiről és a világ minden tájáról.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató