2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bloomberg: több ország bejelentkezett a Nyugaton betiltott orosz aranyért

Számos ország vásárolja fel az orosz aranyrudakat, miután a nyugati kormányok az Ukrajnával kapcsolatos, Moszkva elleni szankciók részeként bezárták előtte a piacaikat – jelentette kedden a Bloomberg.

A G7-ek, az EU és Svájc tavaly nyáron betiltotta az orosz aranyimportot, hogy ezzel próbáljon kárt okozni az ország 20 milliárd dolláros aranyiparának.

A szankciók előtt London volt az orosz arany legfőbb célállomása. Most, amióta a nagy aranyvásárló bankok, mint a JPMorgan Chase és az HSBC Holdings leállították az orosz nemesfémekkel zajló kereskedést, számos kisebb szereplő, a logisztikai cégektől a kereskedőkig, lépett a helyükre – írja a Bloomberg.

A SZANKCIÓKKAL SÚJTOTT ORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ EXPORTOT AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEKBE, HONGKONGBA ÉS TÖRÖKORSZÁGBA IRÁNYÍTOTTÁK ÁT, AMELYEK NEM CSATLAKOZTAK A NYUGATI KORLÁTOZÁSOKHOZ – ÍRJA AZ IMPORTGENIUS KERESKEDELMI NYOMKÖVETŐ CÉG ADATAIRA HIVATKOZVA, AMELYEK AZ AUGUSZTUSIG TARTÓ HAT HÓNAP OROSZ VÁMADATAIN ALAPULNAK.

A nyugati szankciók saját piacaikról zárták ki az orosz aranyat, és megtiltották a kereskedőknek, hogy kereskedjenek vele. Más országok vállalatait azonban nem tiltják a nemesfém kereskedelmét, mivel nincsenek másodlagos szankciók.

AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK, AMELY A KELET ÉS NYUGAT KÖZÖTTI NEMESFÉM-KERESKEDELEM CSOMÓPONTJÁVÁ VÁLT, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGOT VÁLTOTTA FEL AZ OROSZ ARANY ÚJ, ELSŐ SZÁMÚ CÉLORSZÁGAKÉNT, AHOVÁ AZ AUGUSZTUSIG TARTÓ HAT HÓNAPBAN TÖBB MINT 500 MILLIÓ DOLLÁR ÉRTÉKŰ ARANYRUDAT EXPORTÁLTAK.

Tavaly március és augusztus között mintegy 305 millió dollár értékű orosz aranyat követtek nyomon az isztambuli repülőtéren keresztül, így Törökország a nemesfém második legfontosabb célállomása lett.

A hongkongi székhelyű VPower Finance Security pénzügyi vállalat, amely készpénzt és aranyat biztosít a kínai bankok számára, az ImportGenius nyomkövető adatai szerint tavaly március és augusztus között több mint 300 millió dollár értékű orosz aranyszállítmányt kezelt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató