2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Fico: A szakértői kormány létrehozása ellentétes a demokratikus elvekkel

Fico attól tart, hogy a szakértői kormány neoliberális, progresszív ideológiát fog terjeszteni.Az a mód, ahogyan Zuzana Čaputová elnök szakértői kormányt alakít, ellentétes a parlamentáris demokrácia minden elvével. Ezt a Smer-SD elnöke, Robert Fico jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján. A bizalmi szavazáson nem hajlandó támogatni a hivatalnokkormányt. Az államfő részéről üdvözölné, ha kerekasztalt hívna össze a politikai pártok vezetőinek részvételével.

Az elnök asszony ebben a folyamatban teljesen figyelmen kívül hagyja a 2020-as parlamenti választások eredményeit. Lehetetlen, hogy az államfő mandátumának negyedik évében egyáltalán ne kommunikáljon azokkal a politikai pártokkal, amelyek a Nemzeti Tanácsban képviseltetik magukat” 

– kommentálta Fico. Ezért a hivatalba lépő szakértői kormányt „különleges érdekcsoportnak” nevezi.

A Smer elnöke antidemokratikusnak tartja az elnöki kormányalakítás folyamatát. Mint hozzátette, Ľudovít Ódor leendő miniszterelnöknek nincs befolyása arra, hogy kik lesznek a kabinetjében. Fico attól tart, hogy a szakértői kormány neoliberális, progresszív ideológiát fog terjeszteni.  

(Teraz.sk, korkep.sk)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató