2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Öten meghaltak egy tunéziai zsinagógánál történt lövöldözésben

Legalább öten életüket vesztették, amikor egy ismeretlen fegyveres kedden tüzet nyitott a tunéziai Dzserbában található zsinagóga éves zarándoklaton részt vevő látogatóira, írja a CNN. Az észak-afrikai ország állami hírügynökségétől származó információk szerint az áldozatok közt egy harmincéves tunéziai–izraeli kettős állampolgár és unokatestvére, egy negyvenkét éves francia állampolgár, illetve három biztonsági tiszt is van.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy felvették a kapcsolatot az elhunyt családjával és készen állnak a segítségnyújtásra, a francia külügy pedig elítélte a támadást, egyúttal aggodalmát és mély szomorúságát fejezte ki a történtek miatt.

Az elkövetőt a biztonsági erők lőtték le, de kilétét nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre indítéka sem ismert. A Reuters emlékeztet, hogy iszlamista fegyveresek korábban a dzserbai zarándoklatot vették célba, és más támadásokat is szerveztek Tunéziában. Ezek közül az egyik legismertebbet, egy teherautó-robbantást az al-Kaida tagjai hajtották végre 2002-ben és ebben az incidensben huszonegy nyugati turista halt meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató