2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter: Debrecennek nem kell félnie, nem vagyunk hülyék

Amennyiben nem tudjuk a közlekedésünket elektromosra átállítani, „akkor a klímaváltozás elleni küzdelemnek annyi” – mondta a miniszter.

Mindenhol a világon, így Európában is hatalmas verseny folyik az akkuipari beruházásokért, Magyarország pozíciója pedig kifejezetten erős ebben a versengésben – nyilatkozta a Mandinernek Kaderják Péter volt energiaügyi államtitkár, a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke, aki a környezetvédelmi aggályokra reagálva hangsúlyozta: sem a kínai beruházásban megvalósuló debreceni CATL-akkumulátorgyár, sem a hozzá hasonló fejlesztések nem veszélyeztetik a hazai vízbázist.

Ugyanebben a témában Szijjártó Péter az ATV kérdéseire azt válaszolta, hogy a kormány csak olyan beruházást enged Magyarországra hozni, amelyik a legszigorúbb környezetvédelmi beruházásoknak megfelel.

Hozzátette azt is, hogy

Magyarországon az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmaznak.

Aki ezt nem vállalja, az nem jöhet – szögezte le a miniszter. 

Kiemelte azt is, hogy megérti az emberek jogos aggodalmát az otthonaik biztonságáért, „de el kell magyarázni mindenkinek világosan, hogy nincs káros, negatív, környezetet sujtó hatása ezeknek a beruházásoknak, pont ellenkezőleg” – nyilatkozta, majd hozzátette:

ha nem tudjuk a közlekedésünket elektromosra átállítani, „akkor a klímaváltozás elleni küzdelemnek annyi”.

„Akkor pedig rendszeresen lesz 40-45 fok, és ez már nem lesz kivétel, a mezőgazdaság pedig tönkre fog menni, mert nem lesz elég eső és nem lesz mit enni” – emelte ki Szijjártó Péter az elektromos autógyártás jelentőségét.

Debrecennek nem kell félnie

– állítja. Higgyék el, hogy mi nem vagyunk hülyék! Mi nem fogunk olyan beruházást hozni ebbe az országba, ami elapasztja a vízkészleteinket, beteggé teszi az embereket. Mert akkor legközelebb milyen véleményt mondanak majd rólunk az emberek egy választáson – jelentette ki Szijjártó Péter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató