2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Orbán Viktor: Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?  

Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? – tette fel a kérdést Orbán Viktor Veszprémben az ActiCity megnyitóján. A miniszterelnök szerint Veszprémről beszélni hálás, Európáról beszélni viszont körültekintést kíván. A kormányfő ugyanakkor úgy véli: ha szerencsénk van, megtaláljuk az egyensúlyt az európai szuverenitás és a nemzeti öntudat között.

–Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023-ban. Veszprémről beszélni hálás, Európáról beszélni viszont körültekintést kíván – fogalmazott Orbán Viktor Veszprémben az ActiCity megnyitóján. A miniszterelnök részletezte, hogy Veszprém fejlődése 2010 óra egy sikertörténet. – Az itt élőket úgy ismerem, mint akik mindig büszkék voltak veszprémi mivoltukra. Szinte tapintható polgári kultúra, pannon műveltség és öntudat – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Kiemelte, hogy 

mindig csodálattal bámulta a dombokra épült Veszprém romantikus látképét.

– A kormány teljes szívvel támogatta, hogy Veszprém legyen Európa kulturális főváros – szögezte le. A miniszterelnök köszönetet mondott Navracsics Tibor miniszternek, hogy elősegítette Veszprém Kulturális Fővárosának a címet.

Európáról beszélni nehéz feladat 

Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott: a veszprémiek elutasították az önzés csúnya szokását, és igazi közösséget épített ki a balatonparti településekkel, hogy beillessze őket a kulturális élet programjaiba. A kormányfő kiemelte: Európáról beszélni nehéz feladat. Orbán Viktor megköszönte az uniónak, hogy Veszprém , így Magyarország mellett döntöttek. Szerinte 

Veszprém példája mutatja, hogy ha túl tudnak lépni a hungarofóbiájukon, nagy dolgokra vagyunk közösen képesek.
A miniszterelnök kiemelte, hogy az európai államok együttműködése mindig bonyolult dolog volt.

A Római Birodalom bukása után eldőlt, hogy Európában saját nyelvvel, ösztönvilággal rendelkező nemzetek lesznek

– mondta a miniszterelnök.  – A nemzetállamok felett felett mindig ott lebegett egy álom: újra egyesíteni egy birodalomba Európát. Nagy Károly, Napóleon, Hitler, más alapokon, de erről álmodozott – mondta a Orbán Viktor.

Megtalálhatjuk az egyensúlyt az európai szuverenitás és a nemzeti öntudat között

– Ha szerencsénk van, megtaláljuk az egyensúlyt az európai szuverenitás és a nemzeti öntudat között – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mint mondta, az EU-t két cél hívta életre: béke és jólét.  

Ma kötésig állunk egy háborúban és a gazdasági kilátások egyre aggasztóbbak. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?  

– tette fel a kérdést Orbán Viktor. Leszögezte: ha nem találjuk meg erre a választ, akkor az olyan remek programok napjai meg vannak számlálva, mint az Európa Kulturális Fővárosa.  – De ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel, mivel ma ünnepelni jöttünk és örüljünk annak, hogy még van miért. Éljen Európa Kulturális Fővárosa, éljen Veszprém, éljen az Európai Unió  – hangoztatta a miniszterelnök.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató