2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

The Washington Post: Prigozsin le akart paktálni az ukránokkal

A portál információi szerint a Wagner-vezér január végén felkereste az ukrán titkosszolgálat reprezentánsait, és egy ajánlattal élt irányukba. Az ügyben Prigozsin is megszólalt.

A The Washington Post szerint Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér január végén felkereste az ukrán titkosszolgálat reprezentánsait, és egy ajánlattal élt irányukba. A cikk szerint ráadásul a bahmuti harcokkal állt összefüggésben, ahol a Wagner-csoport tízezres nagyságrendben vesztett embereket.

Mit ajánlhatott Prigozsin az ukránoknak?

A lap információ szerint Prigozsin azt ajánlotta az ukránoknak, hogy ha visszavonják az erőiket Bahmutból, akkor azért cserébe átadja nekik

az orosz hadsereg bizonyos egységeinek lokációját, hogy lecsaphassanak rájuk.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy Prigozsin még arról is panaszkodott az ukránoknak, hogy nem kapnak elég lőszert az orosz védelmi minisztériumtól. A legütősebb fejlemény pedig az, hogy a Wagner vezére ezen kívül azt is elárulta, hogy szerinte az ukránoknak mielőbb támadást kellene indítaniuk a krím félsziget ellen, mivel jelenleg alacsony az orosz hadsereg morálja.

Prigozsin is reagált a hírre

Amikor tájékoztatták, hogy az amerikai hírszerzési dokumentumok felfedték Prigozsin kommunikációját az ukrán hírszerzéssel kapcsoaltban,

a zsoldosvezér viccelődve reagált.  

A Telegramon például arról értekezett a Wagner vezére, hogy az ukrán katonai hírszerzés vezetője (Kirilo Budanov) szerint ő a háború idején titokban ukrán hírszerzőkkel is találkozott Afrikában.

„Persze, meg tudom erősíteni ezt az információt, nincs semmi rejtegetnivalónk a külföldi titkosszolgálatoktól. Budanov és én még mindig Afrikában vagyunk” – írta Telegramján Prigozsin.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató