2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Borzokkal és rókákkal harcoltattak kutyákat egy tolnai tanyán

Rókákat és borzokat is harcoltattak a kutyákkal az illegális kutyaviadalokon egy Tolna vármegyei településen, írja a Blikk. A viadalok helyszínéről összesen tizenhét meggyötört rókát és három borzot sikerült elvinniük az állatvédőknek, de több tetemet és rengeteg levágott rókafület is találtak.

„A rókák között öt egészen kicsi is volt, az állatokat pedig borzasztó körülmények között, ketrecekben és tönkrement fagyasztókban tartották. Őket nem egymással, hanem kutyákkal harcoltatták a forgalomtól és a lakott területektől félreeső helyszínen. Úgy tudni, ezek pénzdíjas versenyek voltak, kupákat és serlegeket is kiosztottak egymás között, de szórakozásból fogadásokat is kötöttek. A szabályokat előre lefektették, előfordult, hogy 2-3 kutyát is ráengedtek egy rókára, hogy megnézzék, az ebek mennyi idő alatt tudják lefojtani vagy megölni az állatot” – mondta a Blikknek egy névtelenséget kérő forrás.

A lap szerint a rókákat orvvadászok foghatták be. A viadalokon – amelyen a beszámolók szerint külföldi személyek is részt vettek – többnyire terriereket és erdélyi kopókat vetettek be, a szervező pedig üzletszerűen végezhette a tevékenységét. A férfi egyik ismerőse azt mondta, egy régi hagyományt, a korábban legális tevékenységnek számító kotorékversenyt viszi tovább a tanyatulajdonos.

„Ma Magyarországon – gyakran teljesen illegálisan – élő prédával edzik a kutyákat az erre kialakított pályán. A rókák és a borzok a haláluk előtt akár órákig sarokba szorítva, megsebezve küzdenek az életükért” – mondta Némedi Edina rókamentő, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tagja. Elmondása szerint a közösségi oldalakon zárt csoportokban szervezik ezeket a küzdelmeket az orvvadászok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató