2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Bejelentést tettek Zelenszkij ellen: terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt

A Washington Post írta meg, hogy Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság vezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra.

Megdöbbentő állításokat tartalmazó cikket közölt a The Washington Post. A lap a Discord platformon kiszivárgott, eddig nyilvánosságra nem hozott, de a TWP birtokába került Pentagon-anyagokra hivatkozva gyakorlatilag azt állítja, hogy míg Zelenszkij a Nyugat felé a békéért küzdő, higgadt és a helyzetet uraló politikus képét mutatja,

addig zárt körben agresszív és eszkalációt sürgető ösztönei kerülnek előtérbe.

Egészen konkrétan Zelenszkij február közepén egy Julija Sviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit.

Ennek kapcsán tett bejelentést ifj. Tényi István a legfőbb ügyészség felé. Mint írta, „álláspontom szerint ha valaki azért zavarja meg egy közérdekű üzem működését, hogy azzal például a társadalmi-gazdasági rendet megváltoztassa, akkor az terrorcselekménynek minősítendő. A Barátság kőolajvezetékkel szemben más ország felségterületén elkövetett szabotázs szintén felvetheti a terrorcselekmény elkövetése bűntett gyanúját.”

Az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés bűntett gyanúja.”

A cikk kapcsán pedig arra kérte az eljáró hatóságot, hogy elemezzék ki a fenyegető üzenetek tartalmát, s vizsgálják meg, hogy fennáll-e nemzetbiztonsági kockázat.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató