2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Hersh: A lengyel vezetésű országcsoport titokban sürgette Zelenszkijt a konfliktus befejezésére

Országcsoport titokban sürgeti Zelenszkijt a konfliktus befejezésére, mondja Hersh.

Lengyelország vezetésével országok egy csoportja titokban sürgeti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy vessen véget a konfliktusnak - közölte Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró a Substack platform oldalán közzétett írásában,- írja a ria.ru.

"A csoport titokban sürgeti Zelenszkijt, hogy találjon módot a háború befejezésére - még akkor is, ha ehhez le kell mondania -, és lehetővé kell tennie, hogy megkezdődhessen a nemzet újjáépítésének folyamata" - mutatott rá.

Mint a cikk a CIA-n belül ismert adatokra hivatkozva megjegyezte, "Zelenszkij nem mozdul", és ezzel kezdi elveszíteni "szomszédai" támogatását.


Egyes amerikai hírszerzési tisztviselők által titokban közölt információk szerint a Lengyelország által vezetett országcsoporthoz tartozik Magyarország, Litvánia, Észtország és Lettország is.

Moszkva többször jelezte, hogy készen áll a békés rendezésre, de Kijev törvénybe iktatta a tárgyalások tilalmát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G20-ak találkozóján is azt mondta, hogy "nem lesz Minszk-3". Dmitrij Peszkov, az orosz államfő sajtótitkára a RIA Novosztyhoz eljuttatott kommentárjában úgy reagált, hogy az ilyen szavak "abszolút megerősítik" Kijev tárgyalási hajlandóságot elutasító álláspontját.

Korábban a Kreml közölte, hogy az ukrajnai helyzet békés pályára való áttérésének nincsenek előfeltételei, a különleges művelet céljainak elérését "csak katonai eszközökkel lehetséges" abszolút prioritásnak nevezte Oroszország számára. A Kreml azt is hangsúlyozta, hogy a szomszédos országban a helyzet békés pályára állhat át, ha figyelembe veszik a tényleges helyzetet és az új realitásokat, és Moszkva minden követelése ismert.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató