2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

New York Times: nem kaptak engedélyt az ukránok, hogy az európai F-16-os vadászgépeken gyakoroljanak

Az ukrán pilóták nem kaphatnak engedélyt arra, hogy európai országok tulajdonában lévő F-16-os vadászgépeken gyakoroljanak, mivel Washington továbbra sem győződött meg arról, hogy Kijevnek szüksége van a drága repülőgépekre – jelentette szerdán a New York Times egy magas rangú ukrán tisztviselőre hivatkozva.

Annak ellenére, hogy néhány európai ország jelezte, hogy kész F-16-osokat küldeni Ukrajnának, a kijevi hatóságoknak szükségük van az Egyesült Államok jóváhagyására, ahol a vadászgépek készültek.

AMERIKAI BELEEGYEZÉS NÉLKÜL A KIKÉPZÉS VALÓSZÍNŰLEG CSAK A TECHNIKAI ÓRÁKRA ÉS A SZAKNYELVRE KORLÁTOZÓDIK – ÍRTA A LAP.

A Biden-kormányzat nincs meggyőződve arról, hogy Ukrajnának szüksége van a drága repülőgépekre. Emellett az Egyesült Államok nem akarja, hogy szigorúan titkos rendszereiket lemásolják, vagy ellenséges kezekbe kerüljenek.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán azt mondta, hogy nincs friss információja az F-16-osokkal kapcsolatban.

Mark Rutte holland miniszterelnök május 9-én azt mondta, hogy országa tárgyal Nagy-Britanniával, Dániával és “néhány más európai országgal”, valamint az Egyesült Államokkal az F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldésének lehetőségéről.

“Intenzív párbeszéd folyik” – mondta Rutte.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban azt mondta, hogy néhány európai szövetséges megkezdte a munkát az amerikai F-16-os vadászgépek Kijevbe küldésének kérdésében. Nyugaton azonban alig kommentálták a tervet, miközben maga Ukrajna is elismeri, hogy a folyamat nem biztos, hogy egyhamar elindul.

Eközben Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatala korábban új katonai támogatási programot jelentett be, amelynek keretében ukrán pilótákat képeznének ki nyugati harci gépeken.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató