2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Eldőlt: biciklisáv lesz a buszsáv helyén az Üllői úton

Véget ért a metrófelújítás, okafogyottá vált a buszsáv, de extrémsport lesz az új sávon tekerni majd.

Hétfőn befejeződik a 3-as metróvonal felújítása, kora délutántól újra minden állomáson megállnak majd a szerelvények, így véget ér a metrópótlás és átalakul a forgalmi rend a belvárosban – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.

Kitérnek arra is, hogy jelentős változások lépnek életbe a forgalmi rendben a pótlóbuszok számára használt sávok átalakításával az észak-déli tengelyen.

„A mostanra feleslegessé váló buszsávok átalakításával egyszerre cél, hogy ne növekedjen a belváros forgalmi terhelése, hogy biztonságosan lehessen kerékpározni az Üllői és a Váci út mentén és hogy csökkenjen a torlódás mértéke a belvárosban” – közölték. A kommüniké szerint az új forgalmi rendre vonatkozó terveket a fővárosi önkormányzat, a társaság és a Budapest Közút az érintett kerületi önkormányzatokkal, a Magyar Autóklubbal és a Magyar Kerékpárosklubbal is egyeztette.

A tervek részeként a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton kisebb módosításokkal visszaáll a metrópótlás előtti forgalmi rend. Ez mindkét szakaszon a korábbi 2x2 autóssáv helyreállítását jelenti a Bajcsy-Zsilinszky úton korábban is meglévő buszsávok, illetve a kiskörúti villamosvágányok mellett.

Közölték, az Üllői úton a buszsávok helyét új, „biztonságos kerékpársávok” veszik át a Kálvin tér és a Népliget között, a Váci úton pedig a Nyugati tér és a Gogol utca között. A közlemény szerint a kerékpársávok biztonságát - ahol lehetséges - műanyag terelőoszlopok biztosítják majd.

(MTI) 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató