2023. május 29. - Magdolna
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon25°15°

Pankotai Lili ma utcára viszi a szélsőbalos diákokat - nem tudják mi lesz a vége

A demonstrációsorozat az utóbbi időben kezd egyre agresszívabbá válni, olykor azonban vicces és kínos jelenetek is tarkítják. A Momentum mindenesetre már melegít.

„Gyerekeket bántasz! - 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen” – címmel hirdetett meg nagyszabású demonstrációt az Egységes Diákfront péntek délután fél ötre. Nem volt zökkenőmentes a tüntetés megszervezése, miután a Facebook gyűlöletbeszédre hivatkozva a törölte az eseményt. A szervezet tagjainak üldöztetési mániáját jelzi, hogy szerintük a Megafon és a kormány annyira fél tőlük, hogy rájuk küldték a trollhadseregüket.

Furcsa útvonalat választottak

A szervezők alaposan rájátszanak arra, hogy legutóbb már kisebb atrocitások voltak a tüntetők és a rendőrök között, szerintük ugyanis a hatalom a fizikai megfélemlítéshez nyúlt, még többen kaptak könnygázt a „»gyermekvédő« kormánytól. Pontosan tudják, hogy gyerekeket bántanak, de ez nem zavarja őket. Az Orbán-rendszer akkor is gyerekeket bánt, amikor szétveri az oktatásunkat, elveszi a jövőnket, és bosszút áll a tanárainkon” – írják. A bosszú eszközének nevezett státusztörvényt továbbra is elfogadhatatlannak tartják, a teljes tervezet azonnali visszavonását követelik, továbbá azt is, hogy a kormány tartsa be korábbi ígéreteit, és üljön le tárgyalni az Egységes Diákfronttal.

Úgy tervezik, pénteken a Kossuth térről, a Tisza István emlékműtől indul a menet és az Oktogonra érkezik. A helyszín- és az útvonalválasztás egyébként meglehetősen érdekes és furcsa. Az ilyen demonstrációk ugyanis azért halnak el általában, mert nincs igazán céljuk, nincs komolyan vehető végkifejletük. Ha valóban úgy tervezik, hogy a város egyik legforgalmasabb pontján, de meglehetősen szűk területén ér véget a tüntetés – ahol azonban nincs szimbolikusnak tekinthető kormányzati vagy pártépület –, akkor megjósolható, hogy a felvonulók nagy része elégedetlenkedni kezd, s nagy valószínűséggel nekiindul a Várba. Erre feltehetően a rendőrség is készül, s hogy ennek mi lesz a következménye, az most még nem sejthető.


Mindez persze sokban függ az ellenzék jelenlegi keménymagjától, a Momentumtól, amely hosszú idő után – úgy látszik –, a kordonbontásban, a rendőrség elleni attakban találta meg a politikai crédóját.

Más kérdés, hogy ezzel a többi balliberális-zöld párt sem feltétlenül ért egyet.

A leghatározottabban Ungár Péter ellenzi Gelencsérék akcióit. Az LMP társelnöke pár napja úgy fogalmazott, „Szerintünk a kordonbontás nem jó eszköz a pedagógusok problémáinak megoldására, szerintünk a tanárok bérét összemosni a sajtószabadság, a jogállam kérdésével nem segít, hanem árt”. A Spirit FM Aktuál című műsorában pedig azt mondta, nem kell hasra esni attól, mert valaki arrébb rak egy kerítést.

Novák és Pankotai

A pénteki megmozdulás egyik frontembere feltehetően megint Pankotai Lili lesz, aki az utóbbi napokban kissé nevetségessé vált a médiában. A tiltakozó tanárok és diákok ugyanis vasárnap a köztársasági elnöki hivatal nyílt napját kihasználva akartak bejutni az épületbe, de ekkor váratlanul megjelent közöttük Novák Katalin köztársasági elnök, és többükkel is szóba elegyedett. Pankotai itt egy olyan fehér pólót viselt, amelyen az volt olvasható, hogy „elvieg független Katalin”; nyilván „elvileg”-et akartak ráírni, de kimaradt a fránya „l” betű. Ám az talán még kínosabb a történetben, amit a fiatal lány utóbb nyilatkozott a helyesírási hibáról. Azt mondta, azt sem tudja teljesen kizárni, hogy szándékos rontás volt, egyfajta szabotázs, de ezzel együtt is sokat tanult az esetből.


 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató