2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Patrusev: sugárzás közeledik Európához az ukrán fegyveres erők urános lőszerei miatt

A Nyugat által Ukrajnának szállított, szegényített urániumot tartalmazó lőszerek megsemmisítése radioaktív felhőt hozott létre, amely már Európa felé tart - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára egy sziktyivkari tanácskozáson.



Felhívta a figyelmet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök tegnap Hirosimába érkezett, hogy részt vegyen a G7-ek csúcstalálkozóján, többek között az amerikaiak szerint "közös demokratikus értékek" fenntartása érdekében. "A nyugati államfők amerikai nyomásra az Ukrajnának nyújtott segélyekről is tárgyalni fognak" - mutatott rá Patrusev.

Megjegyezte, hogy "az amerikaiak a történelem során nem egyszer "segítettek" már ilyen módon országoknak". "Segítettek" Ukrajnának is, nyomást gyakorolva műholdjaikra, és szegényített urániumtartalmú lőszereket szállítva.

Ezek megsemmisítésével radioaktív felhő indult Nyugat-Európa felé. Lengyelországban pedig máris megnőtt a sugárzás"

- mondta az orosz Biztonsági Tanács titkára.



Emellett - folytatta - "az Egyesült Államok vegyi és biológiai fegyvereket fejleszt és már be is vet, többek között Ukrajnában.

Patrusev emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok nem kért bocsánatot Japántól Hirosima és Nagaszaki atombombázása miatt. "És nem is fognak bocsánatot kérni azért, amit tettek, mert indoktrinálják a japánokat, hogy nem az Egyesült Államok, hanem a Szovjetunió vetett be ellenük atomfegyvereket" - mondta.

Szerdán a lengyel állami atomenergia-ügynökség cáfolta a Lublini vajdaságban megemelkedett sugárzási szintről szóló jelentéseket. Az ügynökség szerint az ukrajnai Hmelnickijben "megnövekedett radioaktivitásról" szóló jelentések hamisak voltak, és azt állította, hogy nincs sugárveszély.

Korábban az Egyesült Királyság bejelentette, hogy tervezi, hogy a Challenger harckocsikkal együtt szegényített urániummaggal ellátott lövedékeket szállít Ukrajnának. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Nyugat úgy döntött, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig hangsúlyozta, hogy a briteknek kell viselniük a felelősséget, ha helyrehozhatatlan károkat okoznak az emberek egészségének.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató