2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Verhofstadt a kordonok mögül, a momentumos bulin gyalázta Orbánt

Guy Verhofstadt az Orbán-fóbiás EP-képviselő, Belgium volt miniszterelnöke volt a Momentum pénteki budapesti konferenciájának vendége.

A kordonos bulikáról már beszámoltunk korábban.

Verhofstadt szerint a „birodalmak korában” élünk, ahol világszinten még Németország is kicsi. Az Európai Unió és az európai kontinens együtt lehet képes lehet arra, hogy felvegye a versenyt Kínával, az USA-val, Indiával és a Krím 2014-es elfogalalása óta birodalommá válni akaró Oroszországgal. „Vissza kell szereznünk az európai szuverenitást” – jelentette ki a belga EP-képviselő.

Arról is beszélt, hogy azok az államok sosem jártak jól, amelyek az EU perifériájára szorultak: recesszió, infláció követi az EU-tól való távolodást. Megtanulták ezt a britek is Verhofstadt szerint, akik „a népszavazás óta rájöttek, hogy hülyék voltak”. Magyarországnak is az EU-ban kell maradnia, mert

„nem Európa a probléma, hanem Orbán”

– jelentette ki.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt mondta a konferencián, Magyarországnak vissza kell szereznie a rendszerváltáskor megszerzett diplomáciai befolyását, és „valóban szuverén országként a saját elképzeléseinket is az asztalra kell tennünk, amikor az EU-t megreformáljuk”.

Nagyobb integrációra van szükség szerinte olyan területeken, mint a külpolitika és hadsereg, az energiabiztonság, a zöld átállás, az európai jólét biztosítása, valamint az oktatás és az egészségügy európai szintű finanszírozása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató