2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kijev szerint elfogadhatatlan Varsó felszólítása, hogy Ukrajna kérjen bocsánatot a volinyi mészárlásért

Vaszil Zvarics lengyelországi ukrán nagykövet elfogadhatatlannak és szerencsétlennek nevezte Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő szavait arról, hogy Kijevnek bocsánatot kell kérnie a volinyi mészárlásért.

“ELFOGADHATATLAN ÉS SZERENCSÉTLEN MINDEN OLYAN KÍSÉRLET, AMELY UKRAJNA ELNÖKÉRE VAGY UKRAJNÁRA AKARJA RÁERŐLTETNI, HOGY MIT KELL TENNÜNK A KÖZÖS MÚLTUNKKAL KAPCSOLATBAN” – ÍRTA ZVARICS A FACEBOOK-OLDALÁN.

Közölte, hogy Kijev kész a párbeszédre és a kölcsönös megértésre, de “tiszteletet és kiegyensúlyozottságot kért a nyilatkozatokban”.

Szerinte az ukrán-lengyel kapcsolatokban a valódi megbékélés képlete, amelyet a két ország egyházainak hierarchái is alapul vettek, a következő: “megbocsátunk és bocsánatot kérünk”.

Korábban Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője az Onet portálnak adott interjúban azt mondta, hogy Varsó bocsánatkérést vár Kijevtől a volinyi mészárlás miatt.

A volinyi mészárlás értelmezésének kérdése, valamint az Ukrán Felkelő Hadsereg korszakának ukrán nacionalista vezetőivel való bánásmód az egyik legnehezebb kérdés Varsó és Kijev kapcsolataiban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató