2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Londoni ukrán nagykövet: Ukrajna súlyos veszteségeket szenvedhet az ellentámadás során

Ukrajna súlyos veszteségeket szenvedhet az Oroszország elleni, sokak által emlegetett ellentámadás során – figyelmeztetett csütörtökön Vadim Pristajko, Kijev Nagy-Britanniába delegált nagykövete.

A brit ITV televíziónak adott interjújában a diplomata azt mondta: “Tudom, hogy ez egy nagyon szörnyű nyár lehet, és az ára borzasztó”.

PRISTAIKO AZT IS MONDTA, HOGY KIJEV NYUGATI TÁMOGATÓI “TÚL NAGY NYOMÁST” HELYEZTEK KIJEVRE, ÉS “TÚL NAGY ELVÁRÁSOKAT” EMELTEK FEL A TAVASZI ELLENTÁMADÁST ILLETŐEN.

Arra a kérdésre, hogy kommentálja, miért tartja fenn Ukrajna azt az álláspontját, hogy nem hozza nyilvánosságra a konfliktusban elszenvedett veszteségeit, Pristaiko azt válaszolta: “belül megértjük, hogy hányan estek már el és vesztek oda”.

“MEGÉRTJÜK, HOGY RENDKÍVÜL NEHÉZ LESZ HARCOLNI EGY OLYAN ORSZÁGGAL, AMELY 16-SZOR NAGYOBB NÁLUNK” – MONDTA. “DE ELTÖKÉLTEK VAGYUNK, HOGY MEGCSINÁLJUK, ÉS NEM FOGJUK ELMONDANI AZ OROSZOKNAK, HOGY EZ MENNYIRE FÁJDALMAS – ŐK TUDJÁK, HOGY FÁJDALMAS, ÉS MI IS TUDJUK, HOGY FÁJDALMAS”.

Az ukrán nagykövet azt is elismerte, hogy míg Joe Biden amerikai elnök és kormánya Kijev egyik legkitartóbb támogatójaként tűnt fel, utódja talán kevésbé lesz hajlandó segíteni az országot.

“A DEMOKRÁCIA EGYIK GYENGESÉGE A CIKLIKUSSÁG, ÉS NÁLUNK IS EZ VAN… FIGYELEMBE KELL VENNÜNK EZT A CIKLIKUSSÁGOT A POLITIKÁBAN” – MONDTA.

“Megértjük, hogy eljöhet az idő, amikor nem fogunk ekkora támogatást élvezni, ezért kell most mindenkire nyomást gyakorolnunk” – mondta Pristaiko.

Ukrajna már hónapok óta beszél az Oroszország elleni ellentámadásról, hogy visszaszerezze a Kijev által sajátjának tekintett területeket, de egyes tisztviselők lőszer- és fegyverhiányra, sőt, kedvezőtlen időjárási körülményekre panaszkodnak.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy országa alapvetően “készen áll” a támadásra, de “még egy kicsit több időre van szüksége”, mivel több nyugati fegyverre vár.

A múlt hónapban a The New York Times arról számolt be, hogy nincs garancia arra, hogy az ukrán ellentámadás sikeres lesz, hozzátéve, hogy egy nem túl jó eredmény valószínűleg arra késztetné Kijevet támogatóit, hogy béketárgyalásokra kényszerítsék.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató