2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gigaforradalom: országos tüntetést szervez noÁr és a Tanítanék

Budapesten a Belügyminisztériumhoz hívja a tanártüntetések egyik főszereplője, Molnár Áron „noÁr” azokat, akik a nyarat is tüntetéssel szeretnék kezdeni.

„Június 1-jén az ország számos pontján fogunk egyetlen nagy, tömeges akciót szervezni az oktatásért. Keresd Te is a lakóhelyed környékén szerveződő eseményt!” – ezzel a felütéssel szólít újabb demonstrációra Molnár Áron „noÁr”.- írja a mandiner.hu.

A státusztörvény ellen tüntetnek

A színész-aktivista az erőszak és a státusztörvény ellen hív tüntetésre, szerinte ugyanis a kormány olyan új jogszabályt tervez elfogadni, amellyel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. A bejegyzés alapján országszerte több ponton is várhatók megmozdulások, de egyelőre csak a fővárosi tették közzé. Eszerint

június 1-jén Budapesten a Belügyminisztérium épületénél gyülekeznek majd a „noÁr” hívására összegyűlők.

A tüntetés másik szervezője, a Tanítanék Mozgalom a múlt héten azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy felszólította a parlamenti pártok: ne menjenek el a Pintér Sándor belügyminiszter által a státusztörvényről kezdeményezett frakcióközi egyeztetésre. „A kormány bosszújának eszközéről, azaz a státusztörvényről tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani” – közölte a Tanítanék. Ennek ellenére a Jobbik és az LMP már jelezte, ott lesz a tanácskozáson.

Egymást követik a tüntetések

Az elmúlt hetekben egymást követték az oktatási tüntetések Budapesten. Legutóbb pénteken volt demonstráció az Egységes Diákfront Budapest, A Hang és a Momentum szervezésében a Kossuth Lajos téren. A Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen nevet viselő rendezvény résztvevői először az Oktogonra, majd a Fidesz székházához vonultak, a Lendvay utcába vonultak, amely mindkét oldalát lezárta a rendőrség. A hatóság közleménye szerint a jogellenes gyűlés „agresszív résztvevői különböző tárgyakkal, köztük vascsavarral dobálták meg a rendőrsorfalat”. A tüntetők lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak. A rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálták – írta a rendőrség.

Május elején a Karmelitánál tartott státusztörvény-ellenes tüntetés szintén erőszakba torkollott. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató