2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: Magyarország Katartól vásárol gázt a jövőben

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára, a hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra hétfőn feltöltött videójában. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól.



A miniszterelnök vasárnap utazott Dohába, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon.

Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hosszú, kimerítő és eredményes tárgyalást folytatott az ország vezetőjével, a katari emírrel - írja az MTI.

"Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. Emellett a béketáborhoz tartozik, "abban érdekelt, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni".

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megállapodás született az energetikai együttműködésről. "Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon" - fogalmazott.

"Egyetértettünk infrastruktúrafejlesztésben, reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat. Jó perspektíva nyílt meg a katari-magyar gazdasági együttműködés előtt" - jelentette ki Orbán Viktor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató