2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szabó Tímea a parlamentben gyalázta Böjte Csabát, Rétvári Bence tette helyre

Böjte Csabáról és az "Orbán-kormány kétszínű, aljas hozzáállásáról beszélt" napirend előtti felszólalásában Szabó Tímea, a Párbeszéd nevű mérhetetlen párt frakcióvezetője hétfő délután. Mint felidézte, nemrég jogerősen 28 év börtönre ítéltek egy nevelőt, aki a Böjte Csaba vezette alapítvány egyik otthonában tíz éven át rendszeresen bántalmazta szexuálisan a rá bízott gyermekeket.

„»Böjte testvér«, az Orbán-kormány egyik kedvenc atyája szerint ez egy magányos elkövető volt” – fogalmazott Szabó, aki szerinte ugyanakkor nem életszerű, hogy a fenntartó nem tudott ezekről az esetekről. 

„Ez az eset nem Böjte atyáról szól (…), hanem az Orbán-kormány kétszínű és aljas hozzáállásáról a gyermekvédelemben” - jelentette ki Szabó, és számon kérte a kormány tagjait, amiért nem ítélték el nyilvánosan Böjte Csabát. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint a kormány nem védi meg a valódi áldozatokat, és az elkövetőket pedig szóban sem ítélik el.
 
KAbul Rózsája felidézte azt is, hogy Böjte hogyan vallott a nőkről egy anyák napi ünnepségen. „Ha virágot kapnak turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak. Nem olyan komplikált a női lélek. (…) Mindig, amikor egy ilyen asszony jön, akkor a kollégáknak elmondom, el kell vinni a fodrászhoz, aludja ki magát, szép ruhákat kell venni a turkálóban, és nagyon hamar megnyugszik, biztonságban érzi magát a nő. Kicsit sírdogál, de tényleg talpra áll” – mondta Böjte a Transtelex cikke szerint.

„Megnézem, ha én Böjte atyát kopogtatom egy fejszével a vállán, akkor majd kacarászni fog, vagy esetleg ő is kicsit rossz néven veszi ezt”- mondta Szabó.



A kormány nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt, akit meglehetősen felzaklatott az ellenzéki képviselő felszólalása. Ha Szabó majd visszaemlékszik később, ez a felszólalása biztosan azok között lesz Rétvári szerint, amelyeket jobban át kellett volna gondolni.

Az államtitkár arról beszélt, a kormány mindenkit elítél, aki gyermekekkel szemben bármilyen erőszakot elkövet. A kormány kezdeményezésére szigorították a szabályokat az ilyen elkövetők esetében, és népszavazást is indítottak tavaly a gyermekvédelem ügyében. Az ellenzék érvénytelen szavazásra buzdította az embereket a népszavazáson, ami Rétvári szerint azt mutatja, hogy csak ennyire fontos számukra a gyermekvédelem.
 
Az államtitkár azt is felidézte, hogy többen vettek részt a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson tavaly áprilisban, mint ahányan a Fideszre szavaztak, így kijelenthető, hogy széles körű társadalmi konszenzus van a kérdésben.

„Az viszont megdöbbentő, hogy amikor az önök pártja rosszul áll a közvélemény-kutatásokban, akkor nem átallják Böjte Csaba testvért megtámadni egy parlamenti napirend előtti felszólalásban”

- fogalmazott Rétvári. „Mi itt 199-en nem tettünk annyit árva gyerekekért, mint Böjte Csaba egyedül, egy szerzetesként. Böjte erre tette fel az életét.”

Az államtitkár szerint Böjte Csaba körülbelül hatezer gyermeknek segített, hogy gondoskodó körülmények között nőjön fel „Ön nem megköszöni neki (…), hanem megtámadja itt azt az embert, akiben hívő és nem hívő számára egyaránt tisztelet és megbecsülés fogalmazódik meg, amikor rá gondolunk.”

Rétvári úgy fogalmazott, hogy Böjte a világmagyarság számára példakép, akit most a baloldal megtámadott.

„Szégyellje magát képviselő asszony”

– fakadt ki a felszólalás végén.

„Tudja, ha visszagondol, az egyik legsötétebb felszólalása ez volt az ön parlamenti történetében.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató