2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Budanov: hamarosan indul az ellentámadás, de a rendelkezésre álló fegyverzet nem elég Oroszország legyőzéséhez

Ukrajna rendelkezik a szükséges fegyverekkel ahhoz, hogy megkezdje a várva várt “ellentámadást”, de Oroszország tényleges legyőzéséhez többre lesz szükség – mondta Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) vezetője egy keddi interjúban.

“A támadáshoz szükséges minimális fegyverzettel már rendelkezünk” – mondta Budanov az NHK japán állami műsorszolgáltatónak.

“CSAK ANNYIT MONDHATOK, HOGY HAMAROSAN MEGKEZDŐDIK”.

Ahhoz azonban, hogy sikeresen folytasson egy hosszú hadjáratot Oroszország ellen, Ukrajnának Budanov szerint még ennél is többre van szüksége.

“NAGY FEGYVER- ÉS LŐSZERKÉSZLETRE VAN SZÜKSÉGÜNK A HADMŰVELET SIKERES FOLYTATÁSÁHOZ” – MONDTA. “TÖBB FEGYVERRE VAN SZÜKSÉGÜNK. VADÁSZGÉPEKRE VAN SZÜKSÉGÜNK. REMÉLEM, HOGY A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉG KÉSZEN ÁLL ARRA, HOGY VALÓBAN SEGÍTSEN UKRAJNÁNAK”.

A kijevi rezsim kémfőnöke hozzátette, hogy a hirosimai G7-csúcstalálkozó után, ahol Volodimir Zelenszkij elnök meglepetésvendégként jelent meg, nagy figyelmet irányított a Nyugat katonai támogatásának alakulására.

Zelenszkij biztosította nyugati támogatóit, hogy a régóta várt “ellentámadás” megindul, amint Kijev összegyűjti az erőfeszítéshez szükséges minimális fegyver- és lőszermennyiséget, és hogy Ukrajnának még egy kis időre van szüksége. Dmitro Kuleba külügyminiszter is igyekezett kezelni a várakozásokat.

A múlt héten a Financial Times arról számolt be, hogy Kijevnek körülbelül “öt hónapja” van arra, hogy lenyűgözze Washingtont, és akkor Joe Biden elnök kormányára már túl nagy nyomás nehezedik a tárgyalásokhoz.

Több nyugati lap és szakértő figyelmeztetett arra, hogy az ukrán utánpótlási raktárak és csapatok koncentrációját célzó orosz légicsapások máris hatással van a tervezett offenzívára, sőt, odáig mentek, hogy azt “játékmegváltónak” nevezték.

Budanov úgy reagált ezekre a rakétacsapásokra az NHK-nak, hogy Kijev lelőtte a beérkező rakéták 90 százalékát. Nem kommentálta az amerikaiak által szállított Patriot légvédelmi rendszer múlt heti kijevi megsemmisítését.



 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató