2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Lengyelország fegyveres puccsra készül Belaruszban, közölte a volt védelmi-miniszterhelyettes

Lengyelország fegyveres puccsra készül Fehéroroszországban, és részt vesz annak katonai támogatásában – jelentette ki Waldemar Skrzypczak tábornok, volt védelmi-miniszterhelyettes a Polsat televíziós csatornán, megerősítve ezzel Alekszandr Lukasenko belarusz elnök szavait a Nyugat ilyen irányú terveiről.

“FELKELÉSRE KÉSZÜLÜNK BELARUSZBAN, MERT EZ MEG FOG TÖRTÉNNI” – MONDTA SKRZYPCZA.

Pontosította, hogy katonai műveletről van szó.

“KÉSZEN KELL ÁLLNUNK ARRA, HOGY TÁMOGASSUK AZOKAT A CSAPATOKAT, AMELYEK A LUKASENKO ELLENI HADMŰVELETET FOGJÁK VÉGREHAJTANI” – MONDTA A TÁBORNOK.

Korábban Lukasenko kijelentette, hogy a Nyugat arra készül, hogy megszállja Belaruszt, hogy elpusztítsa az országot. Elmondása szerint “néhány ezred, zászlóalj és légió megalakítása a további belarusz államcsínyhez már javában folyik.

Az elnök szerint a Nyugat gerillákat csinál a menekülő belaruszokból, mert nem kíméli őket. Ugyanakkor terroristákat telepítenek Belarusz területére, hogy szabotázsokat és megfélemlítő akciókat hajtsanak végre, sejteket próbálnak létrehozni a tiltakozó akciók koordinálására, pénz és fegyverek átadására.

Skrzypcza szerint a “felkelésben” részt vehetnek azok a belaruszok is, akik jelenleg Ukrajna oldalán vesznek részt az ellenségeskedésekben.

“BELARUSZBA FOGNAK MENNI. REMÉLEM, HOGY EZ FELKELÉST FOG OKOZNI BELARUSZBAN, ETTŐL FÉL LUKASENKO” – MONDTA SKRZYPCZA.

Szerinte Lengyelország kész segíteni a fegyveres alakulatokat, amelyek esetleg szembeszállnak a belarusz hatóságokkal, ahogy jelenleg is segítik az ukrán csapatokat.

“Készen kell állni arra, hogy támogassák azokat a csapatokat, amelyek Lukasenko ellen fognak hadműveletet folytatni. Megvan rá az okunk, hogy segítsük őket, ahogyan az ukránokat is segítjük” – mondta a tábornok.

Skrzypcza attól is tart, hogy a belarusz helyzet súlyosbodása esetén nagyszámú menekült indul Lengyelországba.

“HA EZ A FELKELÉS MEGTÖRTÉNIK, AKKOR BIZTOSAN LESZ BELARUSZ ELVÁNDORLÁS LENGYELORSZÁGBA, ÉS ERRE FEL KELL KÉSZÜLNI” – MONDTA.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató