2023. május 31. - Angéla, Petronella
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon23°15°

Újabb ukrán követelés: a lengyel cégek is vegyenek részt Ukrajna újjáépítésében!

Mindeközben a lengyel alsóház elnöke azt mondta, hogy Ukrajna „jó és gyors úton halad” az európai uniós tagság irányában.

Lengyelországi cégeket is várnak, hogy vegyenek részt Ukrajna háború utáni újjáépítésében – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke szerdán Varsóban, ahol lengyel hivatali partnerével tárgyalt.

Az ukrán házelnök kétnapos lengyelországi látogatása elején Elzbieta Witekkel, a lengyel alsóház (szejm) elnökével találkozott. A közös sajtóértekezleten Sztefancsuk megköszönte az Ukrajnának a háborúban nyújtott lengyel támogatást. Beszámolója szerint a kétoldalú tárgyalások napirendjén Ukrajna jövője, háború utáni újjáépítése is szerepelt.

A legjobb cégeket, ezen belül a lengyelországiakat is várjuk, hogy vegyenek részt az újjáépítésben” – mondta az ukrán politikus.

Elzbieta Witek nyilatkozatában a NATO-tagállamok házelnökeinek június 1-3. között Vilniusban rendezendő értekezletére utalt. Ebben az összefüggésben elmondta: Ukrajna „jó és gyors úton halad” az európai uniós tagság irányában, Vilniusban pedig olyan határozatot is megvitatnak, amely támogatja Ukrajna törekvését a NATO-tagság elnyerésére.

„Tudjuk, hogy a háború idején a csatlakozásra nem kerülhet sor, de megvitatjuk” – fűzte hozzá a lengyel házelnök. Sztefancsukot szerdán Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke is fogadja. Csütörtökön az ukrán  parlamenti elnök beszédet mond a szejmben, és találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató