2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

FeGyőrt felmentették, párttársát viszont elítélték, hivatalos személy elleni erőszak miatt

Szarvas Koppány Bendegúz három év felfüggesztett börtönt kapott első fokon, amiért 2018 december elején dulakodott a rendőrökkel a kormányellenesen tüntetésen a Kossuth téren.

Több, mint négy évvel a történtek után hirdetett ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke és párttársa Szarvas Koppány Bendegúz büntetőperében.

A két politikus ellen a 2018 december 12-i, és 13-i, a túlóratörvény elleni, Kossuth téri tüntetések miatt emeltek a vádat, miután pirotechnikai eszközöket és egyéb tárgyakat dobáltak a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé.

Az ügyészség Szarvas Koppány Bendegúzt csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal

Fekete-Győrt pedig csoportosan, társtettesként  elkövetett  hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg.

Az eljárás során a két politikus nem tagadta, hogy dobáltak a tüntetésen, de azt már vitatták, hogy füstgránátokat dobtak volna a rendőrök felé. A bíróság előtt korábban a Momentum volt elnöke nevetségesnek nevezte az ügyészség vádját és kijelentette, hogy nem követett el bűncselekményt, magatartása nem volt erőszakos és nem akadályozta a rendőrök munkáját.

A május elején megtartott perbeszédek során az eljáró ügyész Szarvas Koppány Bendegúzra letöltendő, míg Fekete-Győr Andrásra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a védelem a vádlottak felmentését. 

A pénteken kihirdetett ítéletben

a bíróság Szarvas Koppány Bendegúzt bűnösnek mondta ki, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében.

Ezért a bíróság két év börtönre ítélte a vádlottat, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. 

Fekete-Győr Andrást ugyanakkor a bíróság felmentette a társtettesként, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádja alól. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató