2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A lengyel gyerekjogi biztos vizsgálatot indít az LMBTQ-barát iskolák ellen

Május elején a Facebookon tették közzé a 10 leginkább LMBTQ-barát lengyel iskola listáját. Mikołaj Pawlak, az ország gyermekjogi biztosa azonnal lecsapott és kijelentette, hogy meg fogják vizsgálni a listán szereplő iskolákat – írja a Notes from Poland. A biztos azzal indokolta döntését, hogy “a gyerekeket meg kell védeni a bűnözőktől”, és azt állította, hogy “az igazgatók gyakran nem ellenőrzik alkalmazottaikat a pedofilok nyilvántartásában”.

Pawlak az “Egyház, oktatás, nevelés” című konferencián beszélt arról, hogy mindenképpen utána fog nézni a listán közzétett iskoláknak.

“Állítólag 2000 ilyen iskola van. Biztosítom a miniszter urat [az oktatásügyi minisztert] és az itt jelenlévőket, hogy májusban megkezdem az első 10 vagy 20 iskola felülvizsgálatát”

– mondta.

Pawlak szerint meg fogják vizsgálni, konkrétan miben nyilvánul meg az, hogy az iskola "LMBTQ-barát". Azt is megjegyezte, hogy természetesen Varsóban van a legtöbb ilyen intézmény. Varsóról köztudott, hogy liberális város, ellenzéki polgármestere pedig az LMBTQ közösség támogatója.

A lengyel biztos kihangsúlyozta, hogy rutinellenőrzésről van szó, a gyerekek védelmében. “Gyakran éppen ezekben a magukat a legtoleránsabbnak tartó alapítványokban fordulnak elő különböző szabálytalanságok” – tette hozzá, feltehetően azokra a civil szervezetekre utalva, amelyek az iskolákban "LMBTQ témájú workshopokat" tartanak.

Pawlak 2020-ban azt nyilatkozta, hogy a szexuális nevelés során az előadók megpróbálnak nemváltoztató szereket adni a gyerekeknek, és azt állította, hogy Poznańban történt egy ilyen eset. Az ottani helyi hatóságok azonban megjegyezték, hogy nem tudnak ilyesmiről. 

Kędzierzyn-Koźle városában konzervatív politikai aktivisták a listán szereplő egyik iskola előtt tüntettek, azzal, hogy hagyják abba a gyermekek erkölcsi megrontását. Az iskola igazgatója azonban úgy nyilatkozott a helyi médiának, hogy "büszke az intézmény helyezésére a listában", mert ez azt mutatja, hogy a tanulók "biztonságban érzik magukat az iskolában". "Ez pedig rendkívül fontos a tanulás és a fejlődés szempontjából."

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató