2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az amerikai államadósság globális piramisjáték, amely összeomlik

Vjacseszlav Vologyin vezető orosz törvényhozó az amerikai szövetségi államadósságot globális piramisjátéknak nevezte, amely elkerülhetetlenül az összeomlás felé tart. A megjegyzése akkor érkezett, amikor Washington azon fáradozik, hogy megegyezzen az adósságplafon emeléséről, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget.

 “Gondoljunk csak bele, 2023-ban az amerikai adósság kamatfizetései elérhetik az 1,5 billió dollárt – az amerikai költségvetés összes bevételének csaknem egyharmadát!” – írta a Telegramon Vologyin, aki az orosz parlament alsóházának elnöki tisztségét tölti be.
 
“AZ AMERIKAI ÁLLAMADÓSSÁG EGY GLOBÁLIS PÉNZÜGYI PIRAMISJÁTÉK, AMELYET WASHINGTON AZÉRT ÉPÍTETT, HOGY MÁS ORSZÁGOKAT BECSAPJON” – ÍRTA. “A TÖRTÉNELEM MEGMUTATTA, HOGY VÉGÜL MINDEN PIRAMISJÁTÉK MEGBUKIK” – TETTE HOZZÁ, ÉS FIGYELMEZTETETT, HOGY A DOLLÁR KEZD MÉRGEZŐVÉ VÁLNI.
 
Az amerikai dollártól függő országoknak alternatívák, például nemzeti valuták után kellene nézniük, hogy csökkentsék az állampolgáraikra nehezedő kockázatokat – zárta gondolatait Vologyin.
 
Az amerikai kormányt 31 billió dolláros adósságállományának nemteljesítése fenyegeti, ha a törvényhozók nem emelik meg a szövetségi hitelfelvételi korlátot. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hét elején figyelmeztette a kongresszust, hogy a számlákat nem tudják kifizetni, ha június 1-jéig nem emelik az adósságplafont.
 
A Reuters csütörtökön arról számolt be, hogy Joe Biden elnök és Kevin McCarthy vezető republikánus törvényhozó közel kerültek az adósságplafonról szóló megállapodáshoz, de még nem sikerült megállapodniuk a hadi és belföldi programok széles körét működtető diszkrecionális kiadások csökkentéséről.
 
Oroszország nemzeti valutában kezdte el rendezni a kereskedelmi megállapodásokat partnereivel, miután az Egyesült Államok a Moszkva ukrajnai katonai műveletéből eredő szankciók részeként gyakorlatilag elzárta a dollárban denominált kereskedelemtől.
 
Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy most már a rubel és a jüan dominál az Oroszország és Kína közötti kereskedelemben, és a kölcsönös elszámolások 70 százalékában ezeket használják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató