2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Balázs: Ahhoz, hogy elkerülhessünk még több Bucsát, vissza kell térnünk a tárgyalóasztalhoz

A miniszterelnök politikai igazgatója a francia Le Pointnak adott interjút a háborúról, Ukrajna kisebbségpolitikájáról és a magyar-francia kapcsolatokról.

A Le Point című francia hírportál nagyinterjút készített Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával. A lap úgy mutatja be Orbánt, hogy „családja pontosan ismeri a szabadság árát”, mert „egyik nagyszülőjét öt évre bebörtönözték a szovjet korszak egyik sztálini típusú perét követően”.

Porosenko elrontotta, Zelenszkij semmit nem tett

Az interjúban először az ukrán kisebbségpolitika került terítékre. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban világossá tette, „az előző, Porosenko-kormány alatt az ukránok megváltoztatták a kisebbségekkel kapcsolatos politikájukat”, és „a kisebbségekkel szemben ellenségesebbé váltak azáltal, hogy korlátozták az oktatáshoz való jogot vagy a magyar nyelvhasználatot”. Az ezt követő Zelenszkij-kormány pedig

mindig a kisebbségi jogok visszaállításáról beszél, de nem tettek semmi konkrét lépést,

és amióta a háború kitört, a helyzet csak romlott”, ugyanis „még arra is találtak időt, hogy tovább korlátozzák a kisebbségek jogait”.

Orbán hangsúlyozta, Magyarország nem leli örömét a rossz magyar-ukrán kapcsolatokban. „Nem szeretjük azt a gondolatot, hogy konfliktus alakulhat ki országaink között, de nem titkolhatjuk, hogy ez probléma, és ezt meg kell oldani” – szögezte le, hozzátéve, „nem értjük, miért olyan fontos, hogy az ukránok korlátozzák a kisebbségi jogokat, és miért nem összpontosítanak más kérdésekre”. Világossá tette azt is, hogy „addig nem tudjuk támogatni Ukrajna EU-tagságát, amíg az ukránok megnehezítik az ukrajnai magyarok életét”.

Nem az amerikai és az orosz narratívára

Az interjú leghangsúlyosabb témája a háború, melynek kapcsán a Le Point reagáltatta Orbán Balázst Orbán Viktor miniszterelnök katari beszédére. Az újságíró úgy fogalmazott, Putyin elnök nem tűzszünetet akar, hanem Ukrajnát szeretné leigázni, s „Orbán úr álláspontja nem veszi figyelembe ezt a realitást”.

Orbán Balázs szerint „a konfliktusban szereplő egyik fél sem akar tűzszünetet és békét, mindenkit be akarnak vonni a konfliktusba”, miközben „lehetetlen, hogy bármelyik fél megnyerje ezt a háborút”, ezért a katonai megoldás forszírozása helyett a tárgyalóasztalhoz kell visszatérni. A lap emlékeztette a miniszterelnök politikai iazgatóját, hogy a Putyinnal folytatott tárgyalások a bucsai mészárlás után maradtak abba, mire Orbán Balázs úgy válaszolt:

Ahhoz, hogy elkerülhessünk még több Bucsát, vissza kell térnünk a tárgyalóasztalhoz.”

Hozzátette, „tisztában vagyunk vele, hogy minden érintett felet meg kell győznünk erről, mert az nem fog működni, ha csak az egyik fél állítja le a harci cselekményeket, miközben a másik folytatja. Ennek nem lenne értelme”. Szerinte „a háború minden szereplőjének abba kell hagynia a harcot”.

Ki a bolond?

A Le Point ezután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szavaival szembesítette Orbánt: Stoltenberg szerint az ukránok megnyerhetik a háborút. Orbán Balázs hangsúlyozta, „mi úgy gondoljuk, hogy ez ellentmond a realitásoknak”. A lap ezután arra volt kíváncsi, bolondnak tartja-e Orbán Balázs azt a huszonhat másik EU-tagállamot, amely szerint igenis megnyerheti Ukrajna a háborút. A politikai igazgató azon túl, hogy leszögezte, „a Pápa például a mi oldalunkon áll, és tudja, ez mindig sokat számít”, világossá tette azt is: „a világ egészében a mi álláspontunk a többségi álláspont. Csak Európában vagyunk kisebbségben ezzel az állásponttal. Tehát meg is fordíthatnánk a kérdést: mondhatjuk-e, hogy a világon 150 ország bolond?”

Arra a kérdésre, hogy mit tenne Magyarország, ha Oroszország megszállná, Orbán Balázs azt válaszolta, „felvennénk a küzdelmet és a NATO-szövetségeseinkhez fordulnánk”. A politikai igazgató hangsúlyozta: azzal, hogy az ukránok a harcot választották, „bátor döntést hoztak”, és azóta is „hősiesen harcolnak, humanitárius eszközökkel mi is segítjük őket”.

Nem kérdés, hogy erkölcsileg ki áll a jó vagy a rossz oldalon.

Nem kérdés, hogy az ukránok bátran harcolnak-e vagy sem, vagy támogatjuk őket vagy sem. A kérdés az: szolgálja-e a háború folytatása a nemzetközi közösséget? Erre a konkrét kérdésre a válasz egyértelmű nem” – tisztázta a magyar álláspontot Orbán.

Leszögezte azt is, hogy Magyarország nem fogja a háborúban sem Amerika, sem Oroszország álláspontját képviselni. „Ők részt vesznek ebben a háborúban. Logikus, hogy a saját narratívájukat hangoztatják. Mi semmilyen narratívát nem hangoztatunk” – mondta Orbán, aki elmondta, ehelyett „mi a térképet, a tényeket, a számokat nézzük: egy nagyon közeli háborúval nézünk szembe, amelyben két atomhatalom vesz részt, emberek ezrei halnak meg, Ukrajna negyede romokban hever. Nem látom, hogy ennek a konfliktusnak a folytatása hogyan szolgálja a nemzetközi közösség, Európa és Magyarország érdekeit.” Azt is elárulta, hogy Oroszországgal Magyarország a háború diplomáciai megoldása érdekében nyitva tartja a kommunikációs csatornákat.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató