2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

„Szilárd már biztos nem él, mindent megtettünk, nagyon sajnálom” – mondta a mentőcsapat serpája

Mikel, a Suhajda Szilárdért indított mentőcsapat tagja elmondta, hogy minden tőlük telhetőt megtettek Suhajda Szilárdért, de nem találták meg a magyar hegymászó holttestét. A mentőexpedíció tagjai nagyon elfáradtak.
„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – mondta Mikel serpa a Világgazdaságnak.

Mikel annak a csapatnak volt tagja, amely mentőexpedíció keretében indult Suhajda Szilárd keresésére a Himalájában. A csapat május 26-án, péntek reggel indult el, de egy nappal később, szombat kora délután jelentették, hogy az expedíció sikertelen volt, és nem találták meg Suhajda Szilárdot. 

Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból. Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét

– mondta a lapnak a Nepál északkeleti részén 2860 méter magasan található kisvárosból, Luklából. Mikel azt mondta, hogy a magyar hegymászó biztosan nincs életben.

A serpa beszámolt arról is, hogy Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren találtak rá. A magyar hegymászó sátrában sisakot, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták a világ legmagasabb pontjának közeléből. 

Mikel szerint a mentőexpedíció tagjai jól vannak, de nagyon fáradtak. Mikel és Gelje serpa szűk 20 óra alatt jutott fel 8800 méteres magasságba, miközben ez normál körülmények között négy teljes napba telik.

A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztóan megterhelő. Ők ketten világklasszisnak számító serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le egy haldokló mászót, Mikel pedig részt vett a hegymászólegenda, Carlos Soria mentésében, aki szintén a napokban törte el a lábát 7000 méter fölötti szinten.

Már nem keresik tovább 

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató