2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Történelmi siker, megnyerte az Európa-bajnokságot a férfi strandkézilabda-válogatott

Története során először nyerte meg az Európa-bajnokságot a férfi strandkézilabda-válogatott, Gulyás István csapata a döntőben 2-0-ra győzte le Németországot.
 
17 év után jutott döntőbe a férfi strandkézilabda-válogatott, a házigazda portugálok ellen sikerrel megvívott elődöntő után. Az ellenfél Németország Dániát legyőzve jutott az Európa-bajnokság döntőjébe.

A németek elütötték a feldobást, de Balogh Ádám szerezte mega labdát, gólt is dobott, azonban egy sérülés miatt megállt a játék. Az első akcióját mindkét válogatott elrontotta, majd Gyene Norbert kapufát lőtt, pillanatokkal később a németek vezetést szereztek (0-2). Nem indult tökéletesen az első szett, három percnyi játék után négy ponttal vezettek a németek: nem állt össze a védekezés, támadásban kimaradtak a helyzetek (4-8).

Balogh védeni tudott, ez erőt adott a magyar csapatnak, előbb a szépítés, majd a jobbszélről John András volt eredményes (8-8). Kezdett összeállni a támadójáték és a védekezés is, 10-10-nél Balogh újra hárított, majd az ellenfél kapujába zúdította a labdát, így először vezetett a csapat (12-10).  Hatalmasat fordult a meccs képe: John kétszer is, de Kun Attila is betalált egyszer és már hattal vezetett Gulyás István csapata, amikor ismét betaláltak a németek (16-12).

John ismét beköszönt, majd Csuka Balázs is, de közben a németek is tudtak pontokat szerezni (20-16). Az utolsó percre fordulva négy pontos előnyben volt Magyarország és esélyt sem adott arra, hogy Németország közelebb férkőzőn. A szettben több gól már nem esett, mindkét oldalon bravúrokat mutattak be a kapusok, a magyarok 20-16-ra nyerték az első felvonást és hatan is pontot szereztek csapatból.

 

 

A második szett két John góllal, közte egy Balogh védéssel indult (4-0). Kun a rosszabbik kezével is betalált, de ekkorra már fej fej mellett haladtak a csapatok, és 8-8-nál egyenlítettek a németek. John újra eredményes volt a jobbszélről, de erre is volt válasz (10-10). Három percig nem esett gól a második szett közepén, a 6. percben Gyene találta meg az utat a kapuba, de a németek is megtalálták, hogyan mattolhatják a magyar kapuba érkező Nahaj Lászlót (12-12).

Gyene kétpontost lőtt, Nahaj védett, Vizes találata után pedig néggyel vezetett Magyarország (16-12). Két és fél perc volt hátra, amikor Hajdú Péter belemenést harcolt ki – az Eb-n sokszor kiállított játékos remekül, kiállítás nélkül játszotta le a döntőt –, elöl pedig Csuka betalált, így tovább nőtt a különbség (20-14).

Ritmust váltott Németország, hamar felzárkóztak két pontra (20-18), de a csodálatosan védekező magyar csapaton nem találtak több fogást. Az utolsó másodpercekben az egyenlítésért is támadhatott az ellenfél, de csak egy időntúli szabaddobásra futotta, melyet nem sikerült belőnie. Magyarország 20-18-ra nyerte a második szettet, 2-0-ra győzte le Németországot és megnyerte az Európa-bajnokságot, így kvalifikált az augusztusi strandvilágjátékokra és a krakkói Európa Játékokra.

„Elképesztő volt. Mindenki a legjobbat hozta ki magából, és nagyon boldog vagyok. Nem tudom miért, de két nappal ezelőtt volt egy olyan érzésem, hogy meg fogjuk nyerni. Ez nagyon király volt, csak a mai napra vártam, mert tudtam, hogy valami jó fog történni” – mondta a mérkőzés után Vizes Patrik.

„Nagyon boldogok vagyunk! Úgy érzem, taktikai győzelmet arattunk a döntőben, igyekeztünk védekezésben a németek ponterős pozícióira, figuráira koncentrálni és belekényszeríteni őket olyan helyzetekbe, amelyekből a torna során kevés pontot értek el, ez nagyrészt sikerült, nagyon jól dolgoztak a fiúk, fegyelmezettek voltak, sikerre éhesek. A végén ránk jött egy kis “győzelmi félelem”, elszórtunk labdákat, de a vége jó volt, miénk az arany!” – fogalmazott Gulyás.

Eredmény, Európa-bajnokság, 
férfi torna, döntő:
Magyarország-Németország 2-0 (20-16, 20-18)

Története során először nyerte meg az Eb-t a férfi strandkézilabda-válogatott, ezzel pedig kijutott a strandvilágjátékokra, valamit a krakkói Európa Játékokra.

Az Európa-banjnok Magyarország kerete: Balogh Ádám, Csákay Botond, Csuka Balázs, Gyene Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Nagy Balázs, Nahaj László, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik, Zakics Bence

Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Magyarország, 2. Németország, 3. Dánia, 4. Portugália, 5. Spanyolország, 6. Norvégia, 7. Horvátország, 8. Ukrajna, 9. Olaszország, 10. Svédország, 11. Görögország, 12. Lengyelország, 13. Franciaország, 14. Hollandia, 15. Románia, 16. Svájc

 

 

(M4 Sport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató