2023. szeptember 22. - Móric
EUR : 385.61
USD : 361.87
Időjárás ikon29°17°

Magyar KFOR-katonák is megsérültek a koszovói Zvecsanban kitört zavargásban

Frissítés:

Szerkesztőségünk információi: a magyar KFOR-katonák helytálltak az összecsapásokban.

 

A hvg.hu diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint húsz magyar KFOR-katona sebesült meg, többen közülük súlyosan, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között. A jelenlévő olasz KFOR-egység tagjai közül 11-en sebesültek meg.

Az összetűzés, melynek során fegyverek is eldördültek, akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére. Az összetűzés során a KFOR-osok könnygázt is bevetettek. A szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

„Zavargásokat okoznak. Magukat és a közösséget is veszélybe sodorják. Hagyják el a területet és térjenek haza” – ez a felszólítás hangzott el többször, mielőtt megkezdődött volna a tömeg oszlatása. A szerbek – akik bojkottálták a koszovói helyhatósági választásokat – Zvecsan mellett Leposavicsban és Zubin Potokban is tüntetnek az ellen, hogy albán nemzetiségű polgármester kerüljön településük élére.

Közben a szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon, Belgrád szerint a nemzetközi közösség képviselői, köztük a KFOR-katonák is az albán „rendbontókat” védik. A koszovói albán hatóságok annak ellenére erőltetik az albán polgármesterek kinevezését, hogy ezt az EU és az USA képviselői is ellenzik. Az albán polgármesterek legitimitása igencsak megkérdőjelezhető, a szerb bojkott miatt akad olyan polgármester, aki a szavazásra jogosultak 3,5 százalékának támogatását nyerte el.

Szerb közlések szerint Zvecsanban a kivezényelt koszovói albán rendőrök rálőttek a szerb tüntetőkre. Ketten megsebesültek, egyikük súlyos állapotban van.

(hvg)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató