2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 386.71
USD : 363.21
Időjárás ikon23°16°

A Twitter betiltását tervezi az Európai Unió

Az Európai Unió augusztus 25-től betilthatja a Twitter közösségimédia-platformot, ha annak vezetése nem tartja be a dezinformáció elleni küzdelemmel összefüggő európai követelményeket. Ezt hétfőn jelentette be Jean-Noël Barrot francia digitális ügyekért felelős miniszter.

A tárcavezető a France Infónak adott interjúban azt mondta, hogy az amerikai vállalat tiltásra számíthat, amennyiben nem hajlandó betartani a készülő európai digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, amely augusztus végén lép életbe az egész EU-ban.

A dezinformáció az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amely demokráciáinkra nehezedik. Keményen fellépünk a Twitterrel szemben, ha ismételten nem tartja be a szabályainkat

– hangsúlyozta a politikus.

Mint ismert, a Twitter úgy döntött, kilép az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből.

A kódex kötelezettségeket ír elő a nagy digitális platformok számára a politikai hirdetések nyomon követésére, a dezinformáció visszaszorítására, valamint a kívülállók szélesebb körű hozzáférésének és részvételének ösztönzésére vonatkozóan – írja a Politico.

Üzentek a Twitter tulajdonosának

Más nagy közösségi médiaplatformok ígéretet tettek arra, hogy elfogadják és támogatják az előírásokat. A szabályszegők komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja a következő üzenetet tette közzé, miután értesült a Twitter döntéséről:

Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz.

Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató