2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Biden bejelenti az Egyesült Államok szankcióit Uganda ellen a melegellenes törvény miatt

Az Egyesült Államok hatóságai szankciókat vethetnek ki Ugandával szemben, és szűkíthetik az együttműködés körét ezzel az afrikai országgal a homoszexualitás elleni törvény hatóságai általi elfogadásával kapcsolatban.

Ez áll Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatában, amelyet a Fehér Ház sajtószolgálata adott ki.

"A melegellenes törvény elfogadása Ugandában az egyetemes emberi jogok tragikus megsértése, méltatlan az ugandai emberekhez, és veszélyezteti az egész ország kritikus gazdasági növekedésének kilátásait. Csatlakozom az emberekhez szerte a világon, köztük sok ugandai emberhez, az azonnali hatályon kívül helyezését követelve. Senki sem élhet állandó félelemben az életéért, és nem lehet kitéve erőszaknak és diszkriminációnak. Ez nem igaz" - mondta Biden.

Az ugandai LMBT-személyekkel szembeni erőszakról és diszkriminációról szóló jelentések megszaporodtak a melegellenes törvény elfogadása óta – mondta.

"Az ártatlan ugandaiak most félnek kórházakba, klinikákba vagy más létesítményekbe menni életmentő orvosi ellátásért, nehogy megtorlás célpontjává váljanak. Vannak, akiket kilakoltattak otthonukból, vagy elbocsátottak a munkahelyükről. A kezelés fenyegeti azokat az ugandaiakat, akik nem akarnak többet mint biztonságban és szabadságban élni” – mondta Biden.

A helyzetet a demokrácia elől való visszavonulásnak nevezte, és fenyegetést jelent mindenkire, aki Ugandában él, beleértve az amerikai kormányzati alkalmazottakat, turistákat, üzletembereket és másokat is.

E tekintetben Biden utasította a Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy értékelje e törvény következményeit. És megígérte, hogy fontolóra veszi "további lépések megtételét, beleértve a szankciók kiszabását és az Egyesült Államokba való beutazás korlátozását minden olyan személy ellen, aki súlyos emberi jogi megsértésben vagy korrupcióban vesz részt".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató