2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hivatalosan 19 magyar katona sérült meg Koszovóban, most hozzák haza őket

30 békefenntartó sérült meg az észak-koszovói Zvecanban a hétfői zavargások közben – írja tájékoztatásában a KFOR. A sérültek között 11 olasz és 19 magyar katona van. Az Index úgy tudja, hogy cikkük megjelenésével egy időben, kedd kora délután érkeznek haza a sebesült magyar katonák.

Mint korábban beszámoltunk, az április 23-i, előrehozott választások Koszovó északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta részeken. A szerbek bojkottálták a választásokat, így eshetett meg, hogy Zvecsánnak albán polgármestere lett, aki pénteken kezdte volna meg munkáját, ezt azonban a helyi szerbek nem hagyták neki.

Szintén ezen a napon a „remény Szerbiája” elnevezéssel rendezték meg Belgrádban az államfő támogatására összehívott nagygyűlést, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott.

A zavargások hétfőre sem csillapodtak, reggel a koszovói Zubin Potok önkormányzati épülete előtt alakult ki összetűzés a KFOR, azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei és a szerb tüntetők között, ahol több mint 30 NATO-katona sebesült meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfő esti közlése szerint több mint 20 magyar katona sérült meg a koszovói Zvecsán településen tömegoszlatási feladatok közben, heten közülük súlyosan. A Magyar Honvédség közösségi oldalán közölte, hogy hétfőn késő este egy kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgép indult el a helyszínre Kecskemétről.

A KFOR legfrissebb, hivatalos közlése szerint 30 békefenntartó sebesült meg az észak-koszovói Zvecanban a hétfői zavargások közben. A sebesültek között 11 olasz és 19 magyar katona van, többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, illetve csonttöréseket, valamint három magyar katonát meglőttek. A sebesültek egyike sincs életveszélyes állapotban.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató