2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 386.71
USD : 363.21
Időjárás ikon23°16°

Az Unió nem akar egyelőre vitázni Magyarország soros elnökségéről

Kedden Brüsszelben tanácskoztak az uniós tagállamok EU-ügyi miniszterei, de a tárgyaláson nem esett szó Magyarország 2024-es soros elnökségéről – derítette ki a Népszava. A lap kérdésére Jessica Roswell, svéd tárcavezető a jelenlegi EU elnökség képviseletében elmondta, a tagállamok egyelőre nem kívánják napirendre tűzni a kérdést.

Az európai Parlament csütörtökön szavaz egy állásfoglalásról azzal kapcsolatban, hogy Magyarország el tudja-e látni az EU Tanácsának soros elnökségét úgy, hogy Brüsszel szerint megsérti az unió alapvető értékeit.

A miniszterek a keddi ülésen meghallgatták Varga Judit igazságügyi minisztert a magyarországi jogállamiság helyzetéről az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében. A lap szerint felsorolta mindazokat a döntéseket, amelyeket a kormány, illetve a parlament hozott az uniós feltételeknek való megfelelés érdekében.

A Népszava arról is írt, hogy a hozzászólók elsősorban a rendeleti kormányzást, a médiapluralizmus hiányát, a melegek elleni lépéseket és a pedagógusok státusztörvényét kifogásolták.

Az Európai Bizottság jó irányba tett lépésnek tartja viszont az igazságügyi reformcsomagot és a korrupció visszaszorítását célzó intézkedéseket, ugyanakkor a kormánynak mindkét területen van még teendője.

Vagyis további lépések szükségesek ahhoz, hogy az EU felszabadítsa a különféle eljárásokban zárolt uniós pénzeket Magyarország számára.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató