2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kis-Benedek József: Gyakorlatilag háborús helyzet van Koszovóban

Háborús helyzetet emleget Koszovóban Kis-Benedek József. A nemzetbiztonsági szakértő többek között azt is kiemelte, hogy a balkáni országban ez majdhogynem „megszokott”.

Kis-Benedek József az ATV Start című műsorának vendége volt. A nemzetbiztonsági szakértő a televízióban arról beszélt, hogy a Koszovóban kirobbant konfliktusnak most épp a „tetejét” látjuk. Kis-Benedek szerint a balkáni országban bevett szokás, hogy a konfliktus résztvevői időnként „egymásnak feszülnek”. 

A szakértő a műsorban először az Észak-Koszovóban kialakult helyzetről értekezett: a térségben nemrég előrehozott polgármester-választásokat tartottak, ezeket azonban a szerbek többsége bojkottálta. Ennek következtében az albán jelölt szerezte meg a többséget, ezt azonban a szerbek nem fogadták el – emiatt robbantak ki a zavargások, melyekben a Magyar Honvédség által delegált NATO békefenntartó katonák közül is több mint húszan megsérültek.

Nem sokkal ezelőtt épp a rendszámok miatt problémáztak – emlékeztetett a nemzetbiztonsági szakértő, arra utalva, amikor koszovói rendszámmal nem lehetett bemenni Szerbiába és fordítva.

Kis-Benedek József szerint a térségben egyre több a szélsőséges erő, legfőképp az albánok részéről, akik korábban még hajlottak volna a kompromisszumos tárgyalásokra, később azonban „felrúgták az egészet”.

Az összecsapásokról készült durva felvételek láttán a szakértő az ATV szerint úgy fogalmazott, hogy

nem szabad elfelejteni, először mindig a koszovói rendőrséget vetik be. Ha ők nem képesek megfékezni a tömeget, akkor vetik be a KFOR-t.
A koszovói rendfenntartásért felelős erőkhöz egyébként a harmadik legtöbb katonával Magyarország és a magyar honvédség járul hozzá.

A KFOR jelenleg körülbelül 3500 fővel rendelkezik Koszovó teljes területén. Az ott szolgáló magyarokból álló egyik részlegnek speciálisan a beavatkozás a feladata – ecsetelte Kis-Benedek József, majd hozzátette: a helyi rendvédelmi erők most is igénybe vették a magyarok segítségét.

A SZAKÉRTŐ SZERINT A HELYZET ANNYIRA KIÉLEZETT, HOGY MÁR-MÁR HÁBORÚS HELYZETNEK NEVEZHETŐ, EZÉRT IS SÉRÜLTEK MEG A MAGYAR KATONÁK.

A szerb elnök azon döntésével kapcsolatban, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi fokozatba helyezte, a szakértő elmondta, hogy ez inkább az elővigyázatosság jele, mintsem a támadásé. „Nem akarják megtámadni Koszovót” – jelentette ki, de hozzátette, hogy békére és megegyezésre a közeljövőben sem lehet számítani.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató