2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Macron: a Nyugatnak újra kell gondolna Ukrajna támogatását, ha nem sikerül az ellentámadás

A nyugati országoknak újra kellene gondolniuk Ukrajna támogatását egy elhúzódó konfliktusra számítva – mondta Emmanuel Macron francia elnök a pozsonyi Globsec biztonsági fórumon.“Fel kell készítenünk erre az országaink közvéleményét, és képesnek kell lennünk arra, hogy egy elhúzódó, közepes vagy nagy intenzitású konfliktus esetén is támogassuk Ukrajnát. Ennek érdekében partnereimmel a nyár folyamán felül kell vizsgálnunk és újra kell vizsgálnunk a támogatásunk formáját, és azt, hogy mi szükséges az eredmények eléréséhez” – mondta.

Ha az ukrán fegyveres erők kudarcot vallanak egy ellentámadásban, a Nyugat fel fogja mérni, “hogyan kalibráljuk” a katonai segítséget – tette hozzá a francia elnök.

“MINDEN ESZKÖZZEL SEGÍTENI KELL UKRAJNÁT EGY HATÉKONY ELLENTÁMADÁSHOZ. NÖVELNÜNK KELL EZT A TÁMOGATÁST” – SÜRGETTE.

Macron szerint egy sikeres ukrán ellentámadás megnyithatja az utat a békéről szóló párbeszédre és Európának is elő kell készítenie ezt a békét és hiteles garanciákat Kijev számára.

Az ukrán ellentámadás időzítését többször is tolták és tologatják. Mint orosz szakértők rámutatnak, ez egyrészt az információs háborúnak köszönhető – a közelgő offenzíváról szóló folyamatos bejelentések célja, hogy Oroszországot bizonytalanságban tartsák -, másrészt pedig annak, hogy a Nyugat gyors és győztes eredményeket követel a kijevi rezsimtől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató