2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 386.71
USD : 363.21
Időjárás ikon23°16°

Német lap: A jogállamiság és a demokrácia lebontása Magyarországon sokkal előrehaladottabb, mint Lengyelországban

„Varsó a kormányzati együttműködés terén együttműködőbb, mint Budapest” – írja a Tagesspiegel.

A lap online felületén megjelent cikkében közölte, hogy kedden Magyarországnak és Lengyelországnak „egy általuk kellemetlennek tartott” eljárással kell szembenézniük Brüsszelben. Minden tagállam képviselője két kérdést tehet fel az európai miniszterek tanácskozásán a két tagállamnak.

Nyílt, kritikus és konstruktív megbeszélésről van szó Magyarországgal és Lengyelországgal – mondta Anna Lührmann német államtitkár.

Bár mindkét országban történt némi előrelépés, „ugyanakkor még mindig vannak jelentős hiányok”

– folytatta Lührmann. „Magyarországon ez elsősorban a médiaszabadságot és a folyamatosan kiterjesztett veszélyhelyzeti törvényeket érinti” – mondta Lührmann. Az európai polgárok joggal várják el, „hogy határozottan védjük a demokráciát és a jogállamiságot”.

A német szövetségi kormány meglehetősen eltérően értékeli Lengyelországot és Magyarországot a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatban – írja a német lap, majd hozzáteszik, „az ok:

a jogállamiság és a demokrácia lebontása Magyarországon sokkal előrehaladottabb, mint Lengyelországban,

valamint Varsó a kormányzati együttműködés terén együttműködőbb, mint Budapest”.

Anton Hofreiter (Zöldek) szerint „nem szabad engedményt adni a jogállamiság megsértéséért”. Az EU „csak akkor tud erősen bemutatkozni a külvilág előtt, ha belsőleg megőrzi értékeit” – mondta a Bundestag európai ügyek bizottságának elnöke. Különösen Magyarországra nehezedik egyre nagyobb nyomás, mert az EU továbbra is milliárdokat zárol az uniós költségvetésből az ország igazságszolgáltatási függetlenségének hiánya miatt.

„Nagyon jó, hogy a Bizottság végre az egyetlen hatékonynak tűnő eszközt használja a jogállamiság védelmében” – mondta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke. Ez egyértelművé teszi, „hogy az EU nem társfinanszíroz autokratákat”.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató