2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszország be akarja tiltani a nemváltó műtétet

Az orosz Állami Duma elé terjesztették a nemi átalakító műtéteket tiltó törvényjavaslatot. Kivételt csak a gyermekek veleszületett rendellenességeinek kezelése jelenthet. Ezt Pjotr Tolsztoj, az Állami Duma helyettes szóvivője jelentette be. 



A tervezet "Az egészségvédelem alapjairól az Orosz Föderációban" című törvény módosítását javasolja, hogy az egészségügyi dolgozók számára tilos legyen "olyan orvosi beavatkozásokat végezni, amelyek célja egy személy nemének megváltoztatása, beleértve a másik nem elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellemzőinek kialakítását is".

A kivétel: orvosi beavatkozások, amelyek "a gyermekek nemi képződésének veleszületett fiziológiai rendellenességeinek kezelésével kapcsolatosak". Az ilyen beavatkozásokhoz a hozzájárulást orvosi bizottság adná meg.

A törvényjavaslat javasolja továbbá annak a rendelkezésnek az eltörlését is, amely szerint az anyakönyvek módosíthatják az anyakönyvi bejegyzéseket, ha egy személy orvosi igazolást nyújt be a nemváltoztatásról.

A törvényjavaslatot már aláírta Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke és az összes frakcióvezető, valamint az összes helyettes szóvivő.

Meg kell jegyezni, hogy ezt a kérdést széles körben megvitatták az Egyesült Államokban is. Május közepén a texasi parlament betiltotta a gyermekeken végzett nemváltoztatási beavatkozásokat. Áprilisban Elon Musk üzletember támogatta Ron DeSantis floridai kormányzót, aki kijelentette, hogy "Floridában nem lehet megváltoztatni a gyermek nemét".

"Minden olyan szülőt vagy orvost, aki sterilizál egy gyermeket, mielőtt felnőne, életfogytiglani börtönbe kellene zárni" - mondta Musk.

Svájcban viszont 2022. január 1-jétől mindenki, aki elmúlt 16 éves, legálisan megváltoztathatja a nemét, igaz, orvosi beavatkozás nélkül, vagyis csak papíron.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató