2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Öt év három hónapot kapott a német antifa-vezér, Lina Engel

Megszületett szerdán az ítélet Drezdában az Antifa által felkarolt szélsőbaloldali rohamcsapat, a Hammerbande vezetője és három társa perében. Lina Engel 5 év 3 hónapot kapott. Az Antifa szombatra hirdette meg az X. napot, amikor bosszúból minden kiszabott év után egymillió eurós kár okozása a kitűzött cél.Elítélték a budapesti embervadászatban is érintett Hammerbande négy tagját a szász tartományi bíróság előtt folyó mamutperben. Drezdában 97 napos bizonyítási eljárás után Hans Schlueter-Staats elnök hirdette ki az ítéletet a négy szélsőbaloldali vádlottal szemben bűnszervezetban való tagság miatt, írja a Bild.

Lina Engel – az ügy fővádlottja – 5 év 3 hónap börtönbüntetést, segítői, Lennart Zaphod Arning 3 év, Philipp Jonathan Mohr 3 év és 3 hónap, Jannis Rohling 2 év börtönt kapott bűnszervezet megalakításáért és a súlyos sérülésekkel járó támadásokért. 

A tárgyalásnak ma délelőtt 10 órakor kellett volna kezdődnie, de az érdeklődők tömeges érkezése miatt az ítélethirdetés csúszott. Antifa-aktivisták a szülők állítólagos üdvözletét olvasták fel a bíróság épülete előtt, „aljas bizonyítékokról” beszélve. A Bild beszámolója szerint a tanácsvezető bírónak az ítélethirdetés után öt percre meg kellett szakítania a tárgyalást. Az elítéltek szélsőbaloldali szimpatizánsai megzavarták az ítélethirdetést, a börtönbüntetések kihirdetése után hangosan kezdtek telefonálni, egyebek mellett disznóságnak nevezve az ítéletet. Erre Schlueter-Staats bíró így reagált: „Nem hagyjuk, hogy bármi provokáljon minket. A zavarkeltőket azonosítják, és kivezetik a helyiségből."

A szövetségi ügyészség azzal vádolja Lina Engelt és segítőit, hogy többek között bűnszervezetet hoztak létre jobboldali emberek elleni támadásokra készülve. A vád szerint 2018 és 2020 között több támadást követtek el a jobboldal hívei ellen a szászországi Wurzenben, Lipcsében és a türingiai Eisenachban. Többen súlyosan megsérültek.

A szövetségi ügyész szerint a vádlottak „harcos baloldali szélsőséges ideológiát vallottak”. A hírek szerint Lina Engel a vezetője a Lipcsében alapított, országos hálózatot kiépítő Hammerbande szélsőbaloldali egyesületnek. 

Az Antifa már hetek óta meghirdette az ítélet napja utáni első szombatra az X. napot, és a felhívásban utcai harcokra buzdítja híveiket a Lina Engelre kiszabott ítélet miatt. Megígérték, hogy minden egyes börtönévért egymillió eurós kárt fognak okozni a német városokban, így most szombaton ötmillió-háromszázezer eurós kárra készülhetnek a német hatóságok.

A Hammerbande szabadlábon lévő tagjai rendeztek februárban embervadászatot Budapesten, nyolc embert összeverve súlyos sérüléseket okoztak német, lengyel és magyar állampolgároknak.

A feltételezett támadók közül a német hatóságokkal szorosan együttműködő Budapesti Rendőr-főkapitányság eddig tízet azonosított, négyet el is fogtak. Közülük egy magyar ellen megszüntették az eljárást, egy német nő bűnügyi felügyelet alatt van, egy olasz nő és a német Tobias E. letartóztatásban, Budapesten várja a nyomozás befejezését.

Hat német Antifa-tagot köröznek, köztük Johann Guntermannt, a Hammerbande szellemi atyját. Ő Lina Engel vőlegénye, aki a drezdai perben szereplő brutális támadásoknak is résztvevője volt, 2019-től pedig bujkál, a szövetségi ügyészek körözik. Ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy februárban Budapesten személyesen is részt vegyen az embervadászatokban. 

Guntermann bizonyítottan a gazdagréti támadás legbrutálisabb résztvevője volt, az, aki viperával ütötte áldozata fejét. Az elfogottak között az azóta is letartóztatásban lévő Tobias E.-t a támadásról készült videó egyik kockája alapján azonosította a Dokumentation Linksextremismus nevű német Twitter-oldal. Szakértőik szerint a módos családból származó férfi gyerekként még kiscserkész volt, de aztán marxista és maoista nézetek rabja lett. Ő a Hammerbande belső köreihez tartozik, de tag még a 20 éves Moritz Christian Leopold Schroeter, a 22 éves Clara Judith Wittkugel, valamint a 21 éves Emilie Samira Dieckmann is. Őket is körözi a BRFK az embervadászat miatt.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató