2023. szeptember 29. - Mihály
EUR : 393.07
USD : 373.75
Időjárás ikon26°15°

Videó: mexikói kartellhez kerültek a kijevi rezsimnek szállított amerikai fegyverek

Egy mexikói fegyveresnél láttak egy vállról indítható amerikai FGM-148 Javelin páncéltörő rakétarendszert, amelyet az Egyesült Államok tömegesen szállít Kijevnek – jelentette a Milenio nevű lap.

A videófelvétel állítólag hétfőn készült a Tamaulipas állambeli Matamoros egyik országútján. A felvételen egy férfi látható, aki a Los Escorpiones, az Öböl-kartell egyik sejtjének logójával ellátott golyóálló mellényt visel, és egy AK-47-es támadófegyvert és egy amerikai páncéltörőt tart a kezében.

A Javelin utoljára 2020-ban volt mexikói banditák kezében a két kartell közötti összecsapás során. Akkor az amerikai kormány vizsgálatot folytatott, és elismerte, hogy a hadsereg használatára szánt fegyver egy volt hondurasi kongresszusi képviselőn keresztül került a bűnözők kezébe.Az orosz különleges művelet megindulása után Washington több tízezer Javelin-rendszert szállított a kijevi rezsimnek, amelyek szinte azonnal megjelentek a feketepiacon.

Sajtóértesülések szerint 20 és 60 ezer dollár közötti áron adják őket, míg a hozzájuk tartozó rakéták 30 ezer dollárba kerülnek.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő felszólította az amerikai hatóságokat, hogy figyeljenek oda arra, hogy az Ukrajnának szállított fegyverek a feketepiacra kerülnek, és nemcsak Európában, hanem más kontinenseken is elterjednek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató