2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

CNN: Törökország kínos helyzetbe hozhatja a NATO-t

A NATO a saját maga által kiszabott júliusi határidőre tagként szeretné köszönteni Svédországot, van azonban egy kis probléma.

Az idővel futnak versenyt a NATO hivatalnokai a CNN szerint. Szeretnék ugyanis még a július 11-i határidő előtt felvenni a szövetségbe Svédországot. A skandináv ország szomszédjával, Finnországgal együtt jelentette be csatlakozási szándékát, hetekkel az orosz-ukrán háború kirobbanása után. Finnországot fel is vették 2023 áprilisában, Svédország esetében azonban a dolog nem ilyen egyszerű.

A probléma Törökország, ő blokkolja Svédország felvételét”

– írja a CNN. Emlékeztetnek: Törökországnak az a baja, hogy Svédország megengedő a kurd csoportokkal szemben. Bár a svédek hoztak új terrorellenes törvényeket, melyek értelmében bűncselekménynek számít például a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjának lenni, de hogy ez Ankarának elég-e, az kérdéses.

Ráadásul, ha Törökország úgy dönt, hogy elégségesek a csatlakozás érdekében hozott új svéd terrorellenes törvények, de Magyarország kitart eddigi álláspontja mellett – hiszen Magyarország sem döntött még a ratifikálásról –, akkor az ankarai kormány gyengének tűnhet szövetségesei szemében.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató