2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orosz titkosszolgálat: kémkedésre használja az USA az iPhone-okat

Az orosz biztonsági szolgálat jelentése szerint az Egyesült Államok az iPhone-ok egy sebezhetőségét használta ki arra, hogy megfigyelje az orosz diplomaták telefonját. Az orosz vád úgy szól: az NSA az Apple tudta nélkül tömeges adatgyűjtést is végez.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy korábban ismeretlen kártevő segítségével képes volt bejutni az iPhone-okba. A KGB utódszervezeténél azt mondják, ilyen úton több ezer orosz állampolgár készülékéhez férhetett hozzá az amerikai szolgálat – számolt be róla a Reuters.

Az FSZB állítása szerint az NSA az Oroszországban és más volt szovjet területen dolgozó diplomaták telefonjait is célkeresztbe vette. Közülük sokan valamelyik NATO-tagországhoz tartoznak, de izraeli, szíriai és kínai diplomata telefonját is megfertőzték az amerikaiak.

Az FSZB szerint a megfigyelést az Egyesült Államokban gyártott iPhone-ok sebezhetősége tette lehetővé. Az orosz külügyminisztériumnál pedig úgy látják, egyértelműen az NSA és az Apple közös akciójáról lehet szó.

Az amerikai vállalat közleményben tagadta a vádat, az NSA nem kívánta kommentálni az orosz jelentést.

Az orosz külügyminisztérium szerint a célzott kémkedésen túl az NSA évtizedes gyakorlata, hogy a felhasználók tudta nélkül gyűjt tömegesen adatokat az amerikai techvállalatok felhasználóiról. Erről történetesen már tíz éve egyértelműen kiderült, hogy igaz.

Március végén a Kreml a közelgő oroszországi választások miatt közölte: betiltja a tisztviselők iPhone-használatát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató