2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szétrobban a Telex - Puccs készül

A Media1 információi komoly gondjai vannak a szerkesztőségnek. A stáb tömeges távozása is előállhat, illetve a főszerkesztői vagy főszerkesztő-helyettesi poszton történő változásra vonatkozó igény is a levegőben van.

A Media1.hu az elmúlt órákban több, a Telex ügyeire közeli rálátással bíró forrásból is jelzést kapott, miszerint súlyos belső feszültségekkel terheltté vált a hangulat az elmúlt időszakban a Telex szerkesztőségében, és a szerkesztőség tagjai már napok óta arra készülnek, hogy ennek egy mai, pénteki délután tartandó állománygyűlésen határozottan hangot is adnak majd, és készek akár a legvégsőkig is elmenni.

A stáb arra készül, hogy felszólítják Dull Szabolcsot, a lap főszerkesztőjét, hogy távolítsa el helyettesét, Tóth-Bíró Mariannát a lap éléről, sőt ha erre nem hajlandó, akkor Dull Szabolcsot is megkérik, hogy adja át a főszerkesztést valaki másnak, ő pedig üljön át a kiadó valamelyik üzleti területére, mivel a továbbiakban nem tudnak együtt dolgozni a mostani lapvezetéssel.

Ha Tóth-Bíró Marianna marad a posztján, tömeges távozássá fajulhat a konfliktus

Ha a főszerkesztő-helyettes a helyén marad, a stáb az informátorok állítása szerint kész tömegesen felállni és otthagyni a Telex.hu-t. Hasonló helyzet alakulhat ki, mint 2020 nyarán az Indexnél, csak fordítva, hiszen akkor Dull Szabolcs főszerkesztő elbocsátása után a stáb mondott fel és ment lényegében Dull után. Nem sokkal ezután jött létre a Telex mint a volt indexesek lapja.

Összetett a helyzet

A mostani helyzet meglehetősen összetett, hiszen Dull Szabolcs a Telex.hu-t működtető Van Másik Zrt. egyik fontos részvényese is, így tehát az egyik tulajdonost próbálja a szerkesztőség elmozdítani a főszerkesztői posztról. Emellett a helyzet azért is bonyolult, mivel az elmúlt időszakban a lapnál történt távozások után már szinte alig maradt olyan senior szerkesztő a lapnál, akire a főszerkesztést rá lehetne bízni és ezt vállalná is egy ilyen kiélezett helyzetben, amikor az ügyre rálátó forrásaink szerint puccshangulat érezhető.

A Media1 úgy tudja, hogy főleg Tóth-Bíró Marianna vezetői stílusával van gondja a szerkesztőségnek, de emellett elégedetlenek a vállalati javadalmazással, azaz a bérekkel is, melyek értékét a 25 százalékos infláció is gyengíti.

Korábban azzal kapcsolatban is hallani lehetett elégedetlenségről, hogy a cég által meghirdetett részvényprogram keretében a szerkesztőség tagjai önállóan, egyesével valójában nem váltak részvényessé (kivéve néhány kiemelt személyt), és a szerkesztőségnek csupán egy közös, kollektív részvénye van, ami nem azonos azzal, mintha szerkesztőségi tagnak saját szavazata lenne és osztalékot kaphatna, ahogy egy hagyományos részvényprogram esetében működik. Vannak olyan személyek, akiknek több beleszólása, több szavazata van, és vannak olyanok is, akiknek nincsenek.

Több kulcsfigura már elment a Telextől – a tét most az, hogy megelőzhető-e egy újabb tömeges távozás

A Telextől az elmúlt hetekben több fontos munkatárs is távozott, köztük különösen is érdekes, hogy Munk Veronika, a portál első, alapító-főszerkesztője is, aki egy szlovák vállalat, a Denník N / Napunk.sk ajánlatát fogadta el a Telex után, melyet Dull Szabolccsal társfőszerkesztésben is irányított 2021 végéig.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató