2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Čaputová: Magyarország után Szlovákia lehet a következő „problémás gyerek”

Az államfő már a szlovák–ukrán szövetség felbomlását vizionálja.

Zuzana Čaputová a Politicónak elmondta, aggasztja az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos dezinformációk folyamatos terjedése Szlovákiában, valamint az is, hogy a közelgő parlamenti választások után csökkenhet Ukrajna szlovák támogatottsága a háborúban.

Szlovákia ez idáig Ukrajna szilárd szövetségese volt, és látványosan kiállt Kijev mellett; az elmúlt hónapokban például a teljes MiG–29-es vadászrepülőgép-flottáját – összesen 13 darabot – átadta az ukrán erőknek, támogatva azokat az oroszok elleni invázióban.- írja a mandiner.

„Szlovákia nagyon nehéz időszakon megy keresztül, polarizálódott és széttagolódott a társadalom. Ha idén ősztől populista pártok vezetik majd a kormányt, a szlovák külpolitika is talán inkább az Orbán Viktor-i külpolitikához fog majd hasonlítani” – nyilatkozta Čaputová . 

Szlovákiában szeptemberben kerül sor az előre hozott választásokra. A felmérések szerint jelenleg a Smer-SD – a volt miniszterelnök, Robert Fico pártja – vezet, amely Ukrajna katonai támogatásának megszüntetésére szólított fel. Ha ősszel valóban ők lépnének kormányra, az Čaputová szerint „megváltoztatná az egyenletet”, ami azért aggasztó, mivel az orosz befolyást egyre nagyobbnak gondolja Európa-szerte. Ez Szlovákiában is tetten érhető: a GLOBSEC legutóbbi felmérése szerint a szlovák lakosság mindössze 40 százaléka gondolja, hogy elsősorban Oroszország felelős a háborúért – szemben például a szomszédos Lengyelországgal, ahol 85 százalék ez az arány. 

Dühös és frusztrált emberek

Bár Szlovákia látszólag határozottan Nyugat-barátnak tűnik, a felszín alatt, úgy tűnik, tényleg átrendeződés zajlik. Ennek oka Čaputová szerint az aktív orosz dezinformációs kampány, amelynek Szlovákia „fiatalabb demokrácia lévén” kevésbé képes ellenállni.  Az államfő egyenesen azt állítja, hogy egyes politikai vezetők, köztük a képviselők a médián keresztül terjesztik a lakosság befolyásolására alkalmas hamis információkat. Mindeközben Fico pártja tiltakozik a vádak ellen.

Katarína Roth Neveďalová európai parlamenti képviselő, a Smer nemzetközi titkára e-mailben elküldött nyilatkozatában azt írta: „Piszkos politikai trükk az ellenfeleket dezinformáció terjesztésével vádolni. Határozottan elutasítjuk ezeket a vádakat és hazugságokat.”

A szintén a GlOBSEC közvélemény-kutatásából származó adatok szerint ugyanakkor a szlovákok mintegy 50 százaléka azt is gondolja, hogy az Egyesült Államok biztonsági fenyegetést jelent Szlovákia számára.

Népszavazás esetén a lakosság mindössze 58 százaléka szavazna a NATO-ban maradásra, 66 százalékuk pedig egyetért azon állítással, miszerint „az USA háborúba sodorja Szlovákiát Oroszország ellen”. A NATO saját felmérése még ennél is rosszabb arányt mutat, e szerint a szlovákok 51 százaléka maradna a NATO-ban, és a lakosság fele ellenezné az Ukrajnának nyújtott folyamatos segítséget.

Čaputová szerint az oroszokkal szembeni egyre megengedőbb hozzáállás okai a „a közös szláv gyökerek”, egy bizonyos történelemszemlélet népszerűsége a dezinformációs kampányok hatásai és „talán a demokratikus politikai vezetők kommunikációjában elkövetett hibák” lehetnek. Sok embernek pedig egyszerűen elege van a válságokból és a háborúból, aminek az egyre emelkedő energiaárak és infláció a következménye, ezért dühösek és frusztráltak. 

Nem csak Čaputová aggódik

A Politico közvélemény-kutatása szerint a Smer 17 százalék körül jár, megelőzve az összes többi versenyzőt. Eduard Heger, aki május közepéig volt Szlovákia ideiglenes miniszterelnöke, a pártvezető Ficót szintén „a dezinformáció vezérének nevezte", a Politicónak azt nyilatkozva, hogy attól tart, egy populista kormány eltávolítaná Szlovákiát a Nyugattól, és kivonnák az országot az európai struktúrákból, illetve a NATO-ból.

A Smer ugyanakkor kitart amellett, hogy erre nem fog sor kerülni. „Politikai pártunk teljes mértékben támogatja Szlovákia EU- és NATO-tagságát” – írta Roth Neveďalová a párt nevében. A Smer Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával kapcsolatos kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott, az ukránoknak „joguk van megvédeni magukat”, de a Smer célja egyértelmű: tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése. „Mindig is támogattuk az Ukrajnának nyújtott segítséget – humanitárius segélyt, tárgyalásokat, közvetítést, a Szlovákiába menekültek támogatását stb.. De nem küldhetünk katonai támogatást Ukrajnának, egyszerűen azért, mert Szlovákiában nem maradt katonai felszerelés” – tette hozzá.

Milan Nič, a Német Külkapcsolatok Tanácsának tudományos főmunkatársa ugyanakkor szkepticizmusának adott hangot a Smer ígéreteivel kapcsolatban. Szerinte ha a Smer – Ficóval vagy anélkül – kormányra kerül, mindenképpen változtatni fognak Szlovákia Ukrajnához kapcsolatos hozzáállásán.  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató