2023. szeptember 22. - Móric
EUR : 385.61
USD : 361.87
Időjárás ikon29°17°

FeGyőr Bandika: Ökölbe szorul a kezem, amikor Trianonról olvasok

Fekete-Győr András is megemlékezett Trianonról a nemzeti összetartozás napján.Bejegyzésében kifejti: „Egyetemistaként meghatározó olvasmányélményem volt Bryan Cartledge Trianon egy angol szemével című könyve. Felkavaró, dühítő, elkeserítő élmény.

Emlékszem, miként szorul ökölbe a kezem, ahogy a végtelen felsorolás adatait olvasom; miként veszett el Trianonnal az addig ismert ország.

Ha az erejét nézem, úgy hajónként, iparvállalatonként tűnt el, máshová kerültek nyersanyagai, kincsei. Ha a lelkét nézem, és ez a legfontosabb, akkor pedig magyarok millióit vesztettük el, akik hirtelen egy más ország, sokszor jogaikban korlátozott polgáraivá lettek”.

Hozzátette: „Másfelől persze jól tudom, hogy az ország nem akkor veszett el, hanem már az első puskalövéssel, ami a világháború kezdetét jelezte. Magyarország nem volt bűntelen egyik világégésben sem, de messze felelősségén túl büntették, amikor területének kétharmadát elcsatolták. Igazságtalan és örök sebet hagyó megtorlás volt ez”.

„Ugyanezért nem hiszek abban, hogy önmagában az uniós tagság megoldást jelent. Szükséges, de nem elégséges, ha minden, velünk szomszédos ország belép az EU-ba. Pont Magyarország aktuális állapota bizonyítja, hogy önmagában a tagság ténye még nem garancia az európai értékek érvényesülésére. A közelmúlt történelmében pedig sajnos volt elég példa arra, hogy a felvidéki, erdélyi vagy épp vajdasági magyaroknak külön küzdeniük kellett a többségi társadalmat automatikusan megillető jogokért. És igen, az ukrán nyelvtörvény,

a kárpátaljai magyarok helyzete is messze van attól, amit elfogadhatónak tartok”

– fogalmazott a Momentum politikusa.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató